Je zult maar een tankstation hebben in de grensstreek en sinds de accijnsverhoging de auto’s alleen nog maar zien langs rijden. Het moet frustrerend zijn om door een overheidsmaatregel met een gigantische omzetdaling te worden geconfronteerd. Wat deze pomphouders wel goed voor elkaar hebben gekregen, is het bereiken van veel media aandacht voor hun problemen. Het valt mij hierbij op, dat hierin alleen naar de overheid wordt gewezen als degene die de inkomens achteruitgang moet compenseren. De vraag is of deze tactiek succesvol zal zijn en of er nog andere (meer effectievere) mogelijkheden zijn. Vaak is het beter om meer afstand van het probleem te nemen en niet met traditionele reflexen te reageren, maar langs andere invalshoeken het probleem via omdenken te benaderen.

In alle items op TV en de artikelen in de kranten, valt het op dat de inwoners uit de grensstreek hun lokale pomphouders keihard laten vallen. Het gaat hier om de gunfactor en die ziet er slecht uit voor de pomphouders. Hoewel het momenteel duurder is, kun je ook zeggen: “ik tank hier al jaren en ken de mensen achter de kassa en ben hier als klant altijd goed behandeld. Ondanks dat het nu een paar euro duurder is, gun ik het deze mensen en steun ik ze in deze moeilijke tijden”. Maar blijkbaar is deze solidariteit bijna tot het nulpunt gedaald want de omwonenden uit de streek maken liever extra kilometers.

Leuk detail is de conclusie van de laatste Europese verkiezingen, dat we ons Nederlanders voelen en zo min mogelijk met Europa te maken willen hebben. Maar als het onze portemonnee raakt, is het Nederlander gevoel of de solidariteit met onze buurman of plaatsgenoot, snel verdwenen.

Waarom richten de pomphouders zich in hun media acties niet op het lokale aspect? Appelleer aan het gevoel om elkaar te helpen in moeilijke tijden. Zorg dat je als ondernemer bent geworteld in de plaatselijke gemeenschappen. Sponsor de jaarlijkse braderie, koop een reclamebord bij de voetbalvereniging en zorg voor gratis publiciteit in het plaatselijke dorpskrantje. Doe een beroep op de omwonenden en zorg ervoor dat ze het je gunnen.

Richt daarnaast de media pijlen op de olie maatschappijen voor ondersteuning. Zonder pomphouders kunnen deze hun product niet kwijt en ook zij hebben baat bij een gelijkmatige verdeling van hun afzetlocaties. Het sluiten hiervan en over enkele jaren weer opnieuw moeten bouwen, kost uiteindelijk meer. Waarom geven de oliemaatschappijen niet een (tijdelijke) korting op de inkoopprijs aan tankstations binnen een straal van 25 km van de grensstreek? Shell had een 2013 een teleurstellend jaar met een winstwaarschuwing en maakte “maar” een winst van 16,7 miljard dollar (dit is 35 miljoen euro per DAG). Ook met de collega’s van Shell hoeven we niet direct medelijden te hebben!

 

© Jaap Rietdijk

[email protected]

http://twitter.com/Rietdijk63

http://jaapuitbarendrecht.blogspot.nl

http://nl.linkedin.com/pub/jaap-rietdijk/8/4b5/7a5