Afdankertje.

Voor wie het nog niet hoorde; om plaats te maken voor onze nieuwste EU leden is er een nieuwe pensioensregeling van kracht. Het gaat om EU functionarissen die de respectabele leeftijdsgrens van 50 bereikt hebben en die bijna hun halve leven geploeterd hebben, om de eindjes aan mekaar te knopen. Vrijwillig kunnen ze nu eieren voor hun geld kiezen en met 50 jaar of ouder opstappen tegen een maandelijkse vergoeding van 9.000 euro.
“Ik zou het wel weten” hoor ik zo de massa roepen. Let wel; het gaat hier om een bruto bedrag. Er moet nog belasting over betaald worden. En we vergeten vaak de kosten die dit soort ambtenaren hebben. Het tweede karretje voor vrouwlief, de vakantiewoning in Spanje waar nog wat resthypotheek op staat. En de boot, zo n ligplaats is ook niet goedkoop. Nee, ze komen er maar bekaaid af. Met 28 afgestudeerd, om met 50 afgedankt te worden. Niet wegbezuinigd; nee vervangen. Door een nieuwe lichting van 134 functionarissen. Er moet natuurlijk wel banenvoorziening zijn. Werk creëren. En dat mag best wat kosten.

Stel je voor zeg. 22 jaar lang lobbyen, ploeteren tot je rug pijn doet, je knieën niet meer willen, burn out syndromen en dan zo aan de kant gezet worden. Onmenselijk.
In het kostenplaatje zouden we haast de 3 schoolgaande kinderen vergeten. Want wie heeft nou geen schoolgaande kinderen op pensioensgerechtigde leeftijd? Een universitaire studie wordt steeds onbereikbaarder. Logisch dan toch dat wij ons steentje aan hen bijdragen.
Als ik snel even het optelsommetje maak komen ze nog geld tekort. In wat voor wereld leven wij? Hoe kunnen we het over ons hart verkrijgen om zo met hardwerkende mensen om te gaan. Schamen wij ons nu niet?!?
“Maar waarvan moet dat dan betaald worden” vraagt de onwetende burger zich af. Dan zeg ik op mijn plaats. Maken jullie je daar nou maar niet druk om. Jullie moeten alleen maar om 6 uur opstaan, tot 5 uur werken tot je 67e verjaardag. Er zijn legio mogelijkheden; De bejaarden kunnen best een dagje vaker in de week pyamadag houden. En btw verhoging kan er ook nog wel bij. Want als je het mij vraagt is de ondernemer lui. Kijk maar eens hoeveel leegstand er is.

Want zeg nou eerlijk, een stapje terug doen, als EU functionaris; dat zou toch niet moeten mogen. Ze zijn immers gewend om regelmatig buitenshuis te dineren, en in functie kon dat nog worden gedeclareerd. Ook dat wordt hen meedogenloos ontzegd nu.

Burger, schaam je! Om hen zo met een kluitje in het riet te sturen.