“Afspraak is afspraak” zegt Rutte als iedereen over hem heen valt betreffende het zakgeld dat Hare Koninklijke Obesita vanaf haar achttiende verjaardag krijgt toegestopt. Op zich best netjes van onze Opperpinokkio om zich aan een ooit in aangeschoten toestand gemaakte afspraak te houden. Alleen is het zo jammer dat afspraken alleen bindend zijn als het hem goed uitkomt. Of als het gaat om afspraken met het Koninklijk huis. Want dan weigert Rutte om ook maar een millimeter toe te geven.

Ooit is afgesproken dat de pensioengerechtigde leeftijd 65 jaar zou bedragen. Maar ja, de mensen worden ineens stiekem allemaal ouder. Dus afspraak of geen afspraak, doorwerken, het liefst tot je er dood bij neervalt. Scheelt weer een paar centen. “Geen geld naar de Grieken,” sprak Markje af in 2012. Hij keek er ook heel dreigend bij, en iedereen geloofde hem. Maar nog geen paar weken later werden de eerste kruiwagens met goudstaven al over de Griekse grens geduwd. Ook sprak Rutte af dat er onder geen voorwaarde gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en dat elke werkende Nederlander een belastingverlaging zou krijgen van duizend euro, oftewel een cadeautje van dik 7 miljard. Dat was natuurlijk te mooi om waar te zijn. Tenslotte waren er meer belangrijke doelen waar geld naar toe moest, zoals de Grieken, bootladingen vol vluchtelingen en een Koninklijke uitkering. En je kunt natuurlijk niet verwachten dat de beste man dit allemaal uit eigen zak gaat betalen. “Afspraak is afspraak”, het klinkt zo mooi, zo dapper ook. Alsof niemand het in zijn hoofd moet halen om aan de door Mark Rutte gemaakte afspraken te komen. Alsof hij het ook werkelijk meent, dat hij zijn afspraken na zal komen, wat de consequenties ook zullen zijn. Als hij dan geconfronteerd wordt met zijn loze beloftes, zegt deze gladjanus, uiteraard met het oog op de aankomende verkiezingen, een paar keer ongemeend “Sorry jongens” maar veegt niet veel later wederom zijn politieke reet af met gedane beloftes aan het volk.

Het volk heeft ervoor gekozen om geen enkel verdrag met betrekking tot Oekraïne aan te willen gaan. Maar onze nationale draaikont interesseert dat geen bal, afspraak of geen afspraak, en gaat koste wat het kost het Oekraïneverdrag ondertekenen. Want kom op, beter je afspraken niet nakomen in eigen land, dan voor paal staan voor heel Europa. Ik zou graag met hem afspreken dat hij zijn zetel ter beschikking stelt. Maar ik ben bang dat hij ook die afspraak niet na zal komen.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl