CC had een heel goed plan. Aangezien ik een enorme hekel heb aan de Vierdaagse feesten, probeert CC al jarenlang doormiddel van geestelijke afpersing mijn hekel te transformeren in onvoorwaardelijke 4 dagen liefde. Dit heet in het Nijmeegse jargon: we gaan een rondje lopen!

Nu ben ik zeker geen “loper” maar als ik eerlijk ben, kijk ik wel met grote ogen en gefronste wenkbrauwen naar de internationale open zorg instelling vol met volslagen idioten, die zuipen, slikken, dansen, schransen en ook hun rondjes lopen. De ingrediënten om losgeslagen vrachtauto’s op een boulevard, kop afhakkers en de eigen financiële en sociale onzekerheden even te parkeren. En gratis, want normaliter loop je namelijk: Nijmeegs leeg als je wilt parkeren.

En daar ga ik. En wat mij gelijk opvalt is dat het woord afstand, een ander, tijdelijke dimensie heeft!

Normaliter praten we niet met elkaar maar nu zijn we allemaal, liefde goeroes.

Het blijft toch bijzonder dat zatlapperij nu mag en witte mensen op straat praten met gekleurde mensen met een enorme baard. Dat Japanners en Engelsen het Keizer Karelplein diagonaal oversteken omdat het, en daar hebben ze gelijk in, sneller is. En er zoveel rugzakken rondsjouwen dat elke Belgische en Franse soldaat je binnen twee seconden op je rug legt, met een loop van een geweer op je voorhoofd. Maar nu dus niet.

Enfin, CC vindt bandjes kijken leuk en ik dus af en toe. Maar goed, om de afstand klein te houden offer je jezelf op. CC omdat ze een oude vent op sleeptouw neemt met de allerbeste bedoelingen en ik, omdat iemand die haar best doet je niet mag teleurstellen. Dus ik sjok verder.

Afstand is een prachtig woord, en om even in de Geldermalsese, definitie te praten: ze zijn anders en ik ben bang dat ze….

Natuurlijk drink ik ook een biertje om CC ter wille te zijn, en zie en hoor de mensen praten. Niks van kwaadheid, zorg of iets negatiefs. Welnee, allemaal prietpraat en de eeuwige glimlach met plastic bierglazen.

De “plicht” roept. We gaan weer verder om de stappenteller van CC omhoog te stuwen. Voor mij loopt een Brabo Neger met een blik bier in elke hand, ik hou van Holland te zingen. De enorme Politieagent fietst er lang langs, en glimlacht. Het kan en moet. Kleiner kan de afstand niet zijn en de tolerantiegrens is daar. Nederland op zijn best.

CC bukt. Zij heeft namelijk een adelaarsoog. Een pakje stuf. En om haar overwinning te vieren gaan de handje de lucht in. Die is voor een vriendjes als cadeau. Ik zeg bij wijze van grap dat ze nu een huisdealer is. Verkeerde grap!

Als vrijdag de vier dagen erop zitten, keert de Nijmeegse rust weer terug en wordt iedereen weer opgeslokt door de keiharde realiteit. Pijnlijke poten, de gevolgen van drie keer pinnen op een dag en het gezeik van je Manger die je targets wil bespreken. De aftand is er weer.

Buiten Nijmegen is de afstand er nu nog steeds.

Eurlings schat een afstand goed in en mept schijnbaar zijn ex, de Nationale Politie is de Burger kwijt, Turken zijn een deel van de Turken kwijt en de afstand tussen mij en mijn Koning is groot, omdat ik niks meer over hem mag schrijven.!

Maar de wereld stopt bij de Waalbrug.

Nederland is verdeeld. In Nijmegen en de rest. Een staat in een staat. Of in moderne termen: het kalifaat is uitgeroepen! Eigen regels, andere wetten, volledig geloof, overtuiging en met fanatieke volgelingen.

Goed zo. En hoewel ik geen fan ben van Burgervader Bruls, heeft hij de vier dagen prima voor elkaar. Goed gedaan, dikkerdje!

Alleen de Pluis zult u niet zien. Ik haat groepen volgelingen, elk uitgeroepen kalifaat en elke vorm van openbare orde verstoring.

Maar één ding heb ik dankzij CC gezien: afstand kun je overbruggen. Zoek het gemeenschappelijke op, giet er liters bier in afgewisseld met een relaxed rokertje en hatsaflats, de integratie is een feit. Dus hoop ik dat ze in Nijmegen het voortouw nemen. Het hele jaar blijven wandelen. Gefeliciteerd…

Ook namens, Truus, Mo, John, Felipe, Hop Zing, Jeanne en alle anderen die elkaar niet verstaan maar wel willen begrijpen.

Het leven kan simpel zijn. Twee wandelschoenen, meer is het schijnbaar niet.

 

PS:

Alle Nijmeegse hulpverleners good luck. Het is bijna zaterdag!