Nauwelijks zit u in een vliegtuig of een stewardess met een bloknoot en een pen vraagt: ‘Wilt u iets drinken?’ Heeft u er wel eens op gelet hoe weinig mensen de sterke drank niet nemen? Sterker nog, heeft u in de gaten dat die mensen het nemen omdat zij vinden dat zij ervoor betaald hebben?

     Bestaat er überhaupt een wereldse soapserie waarin geen sterke drank wordt gedronken? Heeft u gemerkt hoe weinig mensen aan een picknick in het bos, aan varen op het meer of een of ander gezellig avondje kunnen denken zonder sterke drank? Heeft u wel eens de hoeveelheid glasscherven gezien van kapotgegooide bierflessen op staat? Heeft u de berg plasticbierglazen gezien na een avondje Europees voetbal op straat, op een plein of bij een scherm in het centrum? Weet u dat het inmiddels verboden is om aan jongeren onder de 18 jaar alcohol te verkopen en weet u dat op grote schaal alles in het werk wordt gesteld om deze wet te omzeilen? Weet u dat Nederland inmiddels 1500 zuipketen heeft waar de jeugd zich vaak te buiten gaat aan alcohol door comazuipen? Weet u dat specialisten zich hierover grote zorgen maken terwijl de illegale zuipketen niet door de overheid worden aangepakt? Weet u hoeveel sterkedrank er in slijterijen wordt verkocht en dat de wettelijke voorschriften om die rommel te verkrijgen al jaren geleden minder strikt zijn gemaakt? Weet u hoeveel verkeersslachtoffers er vallen door alcohol gebruik?  Het is toch vreemd dat fatsoenlijke mensen talrijke levens in gevaar kunnen brengen omdat zij de vrijheid hebben er op los te drinken?

     Alcohol verslaving wordt in drie onderdelen verdeeld:(1) mensen die drinken als experiment of vanwege recreatie, (2) mensen die te veel drinken, (3) mensen die alcoholist zijn. In onze cultuur heeft 1 op de 13 mensen een alcohol probleem, en dit is het hoogst in de leeftijdscategorie tussen 18 en 29 jaar en het laagste in de groep vanaf 65 jaar en ouder. Alcohol is net zo giftig als een drugsverslaving, omdat het veranderingen teweegbrengt in de hersenencellen. Als mensen niet drinken, dan vragen hun hersenen er als het ware om, tevreden gesteld te worden, en zo ontstaat er een heftig verlangen.                                           Vroeger werd aangenomen dat een alcoholprobleem alleen invloed heeft op de verslaafde, maar nu weet men dat de verslaafde iedereen in zijn leefruimte beïnvloedt. Het alcoholmisbruik heeft invloed op de echtgenoot/echtgenote, de kinderen, de ouders en het huwelijk. Slechts 1 op de 10 huwelijken houdt stand bij een alcohol probleem.

     Hoe kan dit alles tot staan worden gebracht? Het herstelde evangelie wat in ‘De Kerk van Jezus Christus van de heiligen der Laatste Dagen’ wordt onderwezen doet dat, maar dan moet wel iedereen er naar luisteren en er naar gaan leven. Het is namelijk de wil van God en bevat een belofte. De heer heeft gezegd: En alle heiligen die eraan denken deze woorden te bewaren en na te komen, wandelend in gehoorzaamheid aan de geboden, zullen gezondheid in hun navel ontvangen en merg voor hun beenderen; en zullen wijsheid vinden en grote schatten aan kennis, ja, verborgen schatten; en zullen snellen en niet moede worden, lopen en niet mat worden. (LV 89:18-20.) En dit is mijn getuigenis in naam van Jezus Christus. Amen.