Zoals wij leven in Frankrijk met alles er omheen, het weer, de vrijheid, geen fileleed en noem maar op wat voor iedereen belangrijk is. Daar hebben we voor gekozen om hier in “La Douce France” te zijn.

Waar we niet voor hebben gekozen zijn de pijntjes die komen als de jaren gaan tellen. Ik wil niet depressief overkomen maar dit is voor mij in ieder geval realiteit. En als ik zo inschat het gros van de Nederlanders die hier in Frankrijk wonen. Gezondheid is een groot goed, waar jezelf heel veel aan kan doen d.m.v. gezonde voeding en veel beweging en……….. niet te veel drinken.
Het eerste, de voeding is vrij eenvoudig te realiseren zoals veel verse groenten en fruit en graanproducten te eten. (de schijf van vijf, weet je nog?)

Maar beweging dat is lastiger om aan te pakken. Je komt wat later uit bed en blijft wat langer koffie/thee drinken wat zeker in de winter het geval is. Je bent wat stijver als voorheen, je knieen willen niet altijd mee doen wat jij wilt en ik kom pas rond 9 uur op gang om dagelijkse dingen te doen die noodzakelijk zijn. Kijk zomers is dat anders, dan sta ik ook wel eens, als ik zin heb met mijn kont omhoog in de tuin om 6 uur s’ochtend met als reden dat het overdag te warm is. Maar ja,…. Hou dat maar eens vol. Heb jij voor jezelf die dicipline om dat iedere dag te doen? Bij mij werkt dat niet. Sinds ik niet meer hoef te werken ben ik ieder dag druk met van alles!    “occupés, mais sans travail“  Maar als ik het zat ben en mijn rug of knieen spelen op, ga ik zitten. KLAAR OF NIET! Morgen weer een dag.

En dan, de moeilijkste van de 3, ik kan het bijna niet uit mijn mond krijgen, dus schrijf ik het maar op. Die wijn, zucht, diepe zucht en nog een. Wat is dat toch lekker! En ja dan komt de vraag naar voren “Hoe laat begin ik aan mijn eerste wijntje?” Nou geef daar maar eens eerlijk antwoord op? Ik zeg dan altijd: “Het hangt er vanaf” Meestal hou ik als stelregel aan. Als de 5 in het uur zit, bijvoorbeeld vijf over twaalf, of vijf over half een, of zo!!!!!