Lang geleden werd de elite gezien als baas. Het arme volk luisterde naar de rijke en opgeleide elite. Nu de verschillen kleiner worden en de sociale voorzieningen beter is de elite in de ogen van het gewone volk niets dan slecht en bevoordeeld.
Al jaren hoor je over de oh zo verschrikkelijke elite. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld: Marie Le Pen, Geert Wilders, Donald Trump. De klachten van deze populisten – al zullen ze zichzelf niet zo noemen –over de elite blijven komen. Maar wie behoort en nou eigenlijk tot de elite en wat is er volgens deze populisten zo slecht aan de elite?
Laten we beginnen met de vraag wie er tot de elite behoort. In 2017 doet 40% van de leerlingen havo of vwo. Je zou dus zeggen dat een groot deel van Nederland tot de elite zou moeten behoren. Toch zijn politici, bankdirecteurs en topmanagers van grote bedrijven degene die als elite worden gezien. Zij die de allerbeste opleiding hebben gehad, het meeste verdienen en het meeste invloed hebben op het gewone volk.
De elite wordt gezien als een verderfelijk soort mensen, mensen die het leven van het gewone volk behoorlijk verziekt hebben door niet naar ze te luisteren. De elite wordt gezien als één pot nat, zakkenvullers met grote ego’s die het leven van anderen niet kan schelen, het enige wat ze kan schelen is hun eigen portemonnee.
Dit soort berichten over de elite verschijnen vaak in de media, zeker in de tijd van verkiezingen, maar lijken toch niet voor iedereen te gelden. In de afgelopen verkiezingen hebben de rechtse partijen het over het algemeen beter gedaan dan de linkse partijen – terwijl die toch als minder elitair worden gezien – en de VVD blijft de grootste partij. Blijkbaar zijn er dan toch mensen die in Mark Rutte geloven, een politici die ook tot de elite behoort.
Wel heeft Geert Wilders het deze verkiezingen beter gedaan dan ooit. Een pijnlijk momentje voor mij maar een feestje voor de elitehaters. Alleen vergeten we een klein feitje: met Wilders zijn inkomen van meer dan 110.000 per jaar en zijn vooraanstaande positie in Den Haag is Wilders net zo zeer elite als Mark Rutte of Emile Roemer.
Alexander Pechtold heeft ook zo’n mening klaarliggen over de elite: ‘De elite bestaat uit mensen die houden van nadenken, een boek lezen, cultuur – geen woord over macht, zelfverrijking, debacles.’
Ik ben het gedeeltelijk eens met dit citaat van Pechtold, maar Pechtold stelt hier wel een stereotype. Niet iedereen behorend tot de elite houdt van nadenken of cultuur. En er zijn mensen behorend tot de elite die het wel doen voor de macht. De extreem rechtse politici misleiden het volk en gebruiken deze onlustgevoelens over die enkele zakkenvuller alleen om stemmen te winnen.
Misschien moeten we eens terugkijken naar de elite van de Gouden Eeuw, de regenten. Deze regenten waren gedeeltelijk zakkenvullers, maar ze zorgden voor een beter Nederland. En in deze tijd is dat hetzelfde geval. Er zullen altijd rotte appels tussen zitten, maar uiteindelijk is het de elite die zorgt voor het zekerheid, veiligheid en gelijkheid, waarden waar wij als inwoners van Nederland naar streven.
Aangezien ik zelf niet tot de elite behoor sta ik wel voor een ander probleem. Ik behoor tot de poortwachters van het establishment aangezien ik soms stukken schrijf en online zet. Op deze manier hoop ik wensen van de elitehaters op de politieke agenda te kunnen zetten en zo Nederland een beter land te kunnen maken, met behulp van de elite. Een land opbouwen doe je nou eenmaal met z’n allen.