Het zijn de mannetjes pauwen, de hanen, op wie het spreekwoord ‘zo trots als een pauw’ van toepassing is. De vrouwtjes, de hennen, zien er tamelijk saai uit. Eigenlijk zelfs spuuglelijk, zelfs zo lelijk dat je jezelf serieus afvraagt wat een pauwenhaan in hemelsnaam ziet in zo’n hen. De mannetjes hebben een lange sleep, bestaande uit ongeveer 150 kleurige en sterk verlengde staartdekveren, die aan hun uiteinde een ‘pauwenoog’ vertonen. Als de haan zijn sleep opzet om een wijfje te veroveren, zijn deze veren het duidelijkst te zien en oogt hij trots, ‘zo trots als een pauw’.

In tegenstelling tot pauwen, zijn bij apen juist de vrouwtjes vaak mooier. Daar zijn de mannetjes in de regel buitenproportioneel gebouwd, soms met hangkwabben op plekken waar je, als zelfrespecterend man, beslist geen hangkwabben wilt hebben. Neem nu de mannetjes Orang Oetan. Sorry, maar deze met overdreven veel rood haar getooide rakkers zijn alleen als baby het aanzien waard, maar worden, naarmate ze ouder worden, steeds lelijker. De gorilla heeft, als hij de pech heeft het Alfa mannetje te zijn, ook nog last van een soort gordelroos en een mega dikke reet. Of wat te denken van de mandril, die eruit ziet als een verwijfd kereltje dat stiekem in moeders make-updoos heeft lopen graaien. Over bavianen zal ik het verder niet hebben, want dat is gewoon tuig van de richel, man en vrouw, en daar wil zelfs een aap niet mee vergelijken worden.

De chimpansee wordt door wetenschappers gezien als de nauwste nog levende verwant van de mens en op basis van DNA-onderzoek, als nauw genoeg om, net als de mens, in het geslacht Homo te plaatsen. Bij de vrouwtjes is de huid van het achterste, tijdens de  menstruatiecyclus, gezwollen en roze van kleur. Dat is weer wat minder smakelijk, maar voor een chimpansee waarschijnlijk buitengewoon opwindend. Chimpansees zijn zeer sociale dieren, die coalities vormen en vrienden voor het leven. Bovendien heeft onderzoek bewezen dat chimpansees empathie bezitten en zich tot op zekere hoogte kunnen inleven in een ander. Ze adopteren soms verweesde jongen van niet verwante groepsleden, wat wijst op altruïstisch gedrag, en kennen verdriet bij het sterven van verwanten.

Als Johan Derksen in Voetbal Inside dus stelt dat Sylvana Simons ‘zo trots is als een aap’, zou Sylvana zich niet beledigd, maar juist buitengewoon gecomplimenteerd moeten voelen. Want bij een dergelijk vergelijk is er maar één partij die het recht heeft zich beledigd te voelen, en dat is de aap.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl