Apen zullen nooit trouwen. Dat had ik al eens gezegd. Maar apen zullen hun dochter ook nooit wijsmaken dat er ergens in de jungle een aap rondloopt die enkel en alleen van haar zal houden en haar nooit en te nimmer zal bedriegen met een andere aap. Waarom doen wij mensen dat dan wél?

Wij zijn het resultaat van generaties die met name vanuit diverse religies en bijbelse boeken zijn opgevoed met het idee dat man en vrouw elkaar zullen vinden en elkaar dan eeuwig trouw zullen beloven. Een prachtig, romantisch idee waar menig sprookje een mooi einde aan heeft overgehouden (‘…en zij leefden nog lang en gelukkig!’). Maar waar komen dan, om maar een voorbeeld te noemen, al die prostituees vandaan? Als alle mannen een vrouw zouden hebben gevonden die hen eeuwig gelukkig zou kunnen maken, dan waren er geen prostituees nodig op deze wereld. Of ze zouden allemaal baarlijk werkloos in de bar zitten, verveeld sigaretten rokend en snakkend naar een flesje bubbels.

Mijn ervaring als alleenstaande vrouw is dat mannen, getrouwd of in welke relatie dan ook, het gewoonweg niet kunnen laten. Een praatje is genoeg. Drank is niet eens nodig. Of de partner in dezelfde ruimte aanwezig is, maakt schijnbaar ook niets uit. Een korte kennismaking en al vrij gauw wordt het mij duidelijk dat er binnen die kortdurende tijdsspanne een behoefte bij de man is ontstaan die buiten zijn trouwbelofte gaat. En het is ook mijn ervaring dat dit in het uitgaansleven een heel normaal, en ook geaccepteerd fenomeen is. De eerste keren dat ik dit meemaakte, was ik geschokt. Ik dacht toch echt dat ik in een slechte film terecht was gekomen. Maar als ik dat uitte, werd ik voor gek verklaard. Ik moest me niet zo aanstellen, het was toch normaal!

Een goede vriend, een wereldburger die momenteel in Frankrijk woont, verklaarde mij onomwonden dat mannen net als apen, in staat zijn de daad te plegen zonder daar verder duidelijke liefdesgevoelens bij te hebben. Ontegenzeggelijk kunnen mannen, net als apen, na de daad weglopen, hun haar glad strijken en terugkeren naar het nest van de vaste levenspartner. Hij wees mij erop dat de verstandige levenspartner vervolgens de geur van de ‘vreemde aap’ zou moeten negeren en een eenvoudigweg zou moeten overgaan tot de orde van de dag. ‘Ook een kopje koffie, lieverd?’ En dan, dan leven alle apen nog lang en gelukkig..

(Overigens, ik geloof er nog steeds heilig in dat er wel degelijk apen bestaan die geen enkele behoefte hebben aan een vreemde aap in de bijt. Maar die kom ik natuurlijk nooit tegen.)