Laatst las ik een artikel met de kop: “treinbestuurder ziet fiets liggen maar remt niet.” Het ging over een treinbestuurder die niet stopte maar wel een fiets zag liggen. Het was een normaal nieuwsbericht van de plaatselijke krant. De reacties waren echter minder normaal. Er stonden vele reacties als ‘moordenaar’ of ‘kankerhond’ onder geplaatst door anoniemen die namen als Bangebuurman of Oplettendegetuige aannamen. Van het slag mensen dat nieuwsberichten in hun te grote aantal Twitter volgers probeert te drukken met net iets te weinig sociale vaardigheden. Mensen die zondags bij hun plaatselijke voetbalclub staan te kijken maar meer bezig zijn met het opscheppen over de enorme hoeveelheid bier die ze, ondanks het ontkennen van vrienden,  toch wel echt gedronken zouden hebben. Mensen die zichzelf niet iets te interessant vinden.

Reacties plaatsen onder nieuwsberichten is nog enigszins acceptabel. Anonieme reacties zijn echter belachelijk. Wanneer er gereageerd wordt onder een anonieme naam lijkt een ruzie aangaan via het internet of iemand alle mogelijke ziektes te wensen opeens een stuk makkelijker. Mensen die anoniem reageren weten ook bij elk artikel iets negatiefs in hun tekstbalkje te toveren. Zelfs onder de meest positieve berichten. Het zijn koningen in het opsporen van fouten in andermans leven, maar ze lijken eigen tekortkomingen makkelijk over het hoofd te zien. Bij een mooi positief bericht over een nieuw geopende winkel staat er altijd wel een reactie waarin er wordt geklaagd over de locatie, eigenaar, producten of desnoods over de kleur van de kozijnen, want het is natuurlijk nooit helemaal goed in de ogen van onze kritische medemens. Mocht onze Bangebuurman voldoening uit zijn beledigende reacties halen houd ik hem niet tegen ermee door te gaan. Laten wij, als sociaal in orde mensen, dan besluiten niet langer te lachen of op de vindikleuk knop te drukken bij deze loze kreten.

Laten wij precies hetzelfde gaan reageren, maar dan in het echte leven. ‘s Nachts je vriend onder zijn anonieme naam negatief zien reageren en hem de volgende dag dan terugpakken met zijn eigen woorden: “he kankerhond, doe normaal dan, niet zo zielig doen, kom vechten dan,  je weet toch niet wie ik ben” en dan kijken hoe hij reageert. Of hij de confrontatie in het echte leven ook aankan. Ik denk van niet. Hij zal vast wegrennen en je thuis, via een anoniem nummer, een berichtje sturen met zijn mening. Waarop jij alleen maar op kunt reageren met “wie ben jij? , Doe eens normaal” en vervolgens het bericht verwijdert. Want zo hoort het. De Bangebuurman moet genegeerd worden.