Mijn blog is deze week geschreven uit frustratie, teleurstelling en verdriet. Het is ongenuanceerd en generaliserend. Maar ik weet dat de wereld niet zwart/wit is en dat er veel mensen zijn met een goed hart ongeacht geloof of ongeloof.

Saudi staat deze maand in het teken van de grote Hadj. Dit betekend dat Mekka bezocht wordt door 7 miljoen moslims die op bedevaart gaan. De Hadj moet je 1 keer in je leven hebben gedaan wanneer je gezondheid en portemonnee dit toelaat. Dit is om meer kans te krijgen om na je dood in het paradijs te komen.

‘Eén van de vijf basiszuilen van de islam is, om tenminste eenmaal in het leven de bedevaart (Hadj) te volbrengen. De Hadj is de bedevaart die bestaat uit het bezoeken van een aantal heilige plaatsen zoals de Kaaba, de vlakten van de Arafat etc. en het verrichten van specifieke rituelen, door moslims die over genoeg geld beschikken om de reis te maken. De Hadj wordt volbracht volgens nauwgezette richtlijnen en vindt plaats.’

Dit stukje heb ik van deze mooie website http://www.vraagislam.nl/, de moeite waard om te bezoeken.

Ik ben een ongelovige en in dit land bijna een onmogelijke taak. Dat ik geen Moslim ben is nog daar aan toe maar dat ik ook geen Christen ben is volledig onbegrijpelijk. Op mijn iqama staat dan ook dat ik wel een Christen ben en dat vind ik prima.

In Saudi word je dagelijks geconfronteerd met het geloof, 5 keer per dag staat het leven stil vanwege het gebed en de vrijdag is hier zoals de zondag in de bijbelbelt in Nederland. Er zijn verschillen wat betreft de westerse religies en de Islam maar er zijn ook heel veel overeenkomsten. Mijn nuchtere mening is dat we uiteindelijk allemaal dood gaan en hopen  in het paradijs te komen. Alle wegen leiden naar hetzelfde alleen we bewandelen de weg anders. Ik zal niet in het paradijs belanden omdat ik heidens ben maar ik deal ermee.

Waar ik heel veel moeite mee heb is dat in welk heilig boek je ook leest, er overal staat dat je, je naaste lief moet hebben.

Christen: 

Als wij de Heer onze God met heel ons hart, ziel en verstand liefhebben, dan is het liefhebben van onze naasten een natuurlijk gevolg hiervan.

Islam: 

Niemand van jullie is gelovig, zolang hij niet voor zijn broeder wenst, wat hij voor zichzelf wenst.

Hindoeïsme: 

Men moet nooit een ander aandoen, wat men voor zichzelf als kwetsend ziet. Dat is de kern van de regel van alle rechtschapenheid (Dharma).

Jodendom:

De vreemdeling die bij u vertoeft, zal als een onder u geboren Israëliet gelden en gij zult hem liefhebben als uzelf, want gij zijt vreemdelingen geweest in het land Egypte. Ik ben de Here, uw God.

Je doet de pelgrimstocht naar Jeruzalem, Mekka, Lourdes of welke plek op deze aardkloot dan ook om een beter mens te worden. MAAR we doen niet aan barmhartigheid als het te dicht in de buurt komt.

Half Nederland is overstuur omdat er vluchtelingen het land inkomen. Mensen met niets meer dan alleen maar wat dierbare herinneringen aan hun geliefde land. Mensen die bommen ontvluchten en geen huis meer hebben. Mensen die hun spaargeld gebruiken om op een rubberboot te ontsnappen aan de gestoorde politiek.

Als ik de beelden zie moet ik denken aan de Joden in de Tweede Wereldoorlog die de kampen probeerden te voorkomen. Elk jaar herdenken we dit op 4 mei en roepen we DIT MAG NOOIT MEER GEBEUREN, wat een schijnheiligheid.

Israël is bezig met zijn eigen strijd en is vergeten hoe zij zelf zijn opgevangen na de gruwelijke  vervolging.

Saudi houdt zich stil samen met de andere landen in het Midden Oosten, lekker de grenzen dichthouden. Horen, zien en zwijgen. Saudi bestaat uit honderden kilometers woestijn, de bewoners hebben bakken met geld en zijn het voorbeeld om een goede moslim te zijn. Nou ik zie het even niet.

Je kunt als mens nog zo vaak een bedevaart doen en nog zo vaak naar de kerk, moskee of synagoge gaan maar als je niet je medemens wilt helpen betekend geloven niets.

En geloof mij hoe je HEM ook noemt hij ziet alles en zal oordelen als je voor die poort staat. Laat mij maar atheïst zijn, over mij wordt geen oordeel geveld maar ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken.