Door terugdringing van het regenwoud in Indonesië zijn er een groot aantal bedreigde diersoorten. Het gaat vooral om de diersoorten die het moeten hebben van een uitgestrekt leefgebied. Indonesië heeft dan ook de langste lijst met bedreigde diersoorten ter wereld. Het aantal bedreigde diersoorten telde maar liefst 210 soorten in 1994, in 2015 is dit terug gedrongen naar 184 soorten dieren.

Er bestaan vele opvangprojecten voor bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse tijger, orang-oetang en de berggorilla. Daarnaast is er een honger naar goedkope grondstoffen zoals palmolie, dit wordt in veel producten gebruikt en is  de grootste bedreiging voor het voortbestaan van deze bedreigde dieren. Veel producten die in de supermarkt liggen, dragen mee aan het verdwijnen van deze bedreigde diersoorten.

Dit zijn de 5 meest bedreigde diersoorten van de wereld en deze dieren worden het hardst getroffen in Indonesië; Op nummer 1 staat de orang-oetang, orang oetang betekend “Bosmens”, ze lijken dan ook op de mens. Op nummer 2 komt de Komodo varaan, een hagedissensoort. Het dier kan 3 meter lang worden met een gewicht van 100 kilo. Op nummer 3 staat de Tarsier, het dier is ter grootte van je hand. Nummer 4 word in beslag genomen door de reuzenschildpad, door het eieren leggen raken de vrouwtjes in trance en zijn een makkelijk doelwit. Tot slot, op nummer 5 de olifant. De olifant verliest door boskap steeds meer leefgebied en wordt ook door stropers bedreigd vanwege de ivoren slachttanden. De bedreigde diersoorten moeten worden geholpen door middel van het helpen van de lokale boeren om uitbreiding van de palmolieplantages en ontbossing tegen te gaan.

Om dit te realiseren is er een project genaamd ‘Berbak’ In het leven geroepen. Het is voornamelijk bedoeld voor kleinschalige palmolieplantages. Het project heeft als doel om kleinschalige boeren meer toegang te geven tot financiële middelen en steun. Met de financiële steun die zij krijgen kunnen de Indonesische boeren duurzame palmolie ontwikkelen. De financiële steun komt van lokale banken die op hun beurt weer gesteund worden door het Berbak. Dit is nodig omdat het voor Indonesische banken een groot risico is om geld te lenen aan kleine boeren. Het project biedt lokale banken zekerheid. Het produceren van duurzame palmolie zal er voor zorgen dat de inkomens binnen de sector verhoogd worden en de negatieve gevolgen voor de tropische oerwouden verkleind. Het project stimuleert op deze manier de boeren tot intensivering in plaats van schaalvergroting. Plantages worden niet meer uitgebreid, maar efficiënter gebruikt. In plaats van dat er bossen afgebrand worden, worden plantages hergebruikt. Op deze manier hoopt Berbak de tropische regenwouden in Indonesië te redden.

Financial Access

‘Berbak’ Is een initiatief van Financial Access en wordt gefinancierd door hun partners MCA en MCC. Financial Access zoekt samen met SNA naar de belemmeringen die ervoor zorgen dat Indonesische banken niet over gaan op het financieel steunen van kleinschalige boeren in Indonesië. Ook hebben zij onderzocht wat palmolie boeren op financieel gebied nodig hebben om over te kunnen gaan op duurzame plantages. Uit deze informatie heeft Financial Access een methode ontwikkeld om gedetailleerde en individuele krediet risico profielen te maken binnen een portfolio van boeren. Uit deze profielen wordt een risico analyse gemaakt waardoor de lokale banken meer zekerheid hebben en het financieren van een portfolio van individuele boeren een investment opportunity wordt.