Sinterklaas is vertrokken. Maar voor sommige mensen, naar verluid worden dat er steeds meer, is de kerstman ook erg belangrijk en worden er alleen met kerst cadeautjes uitgedeeld of bij beide feesten. Dat is aan iedereen zelf om daar een keus uit te maken. De speelgoedfolders vallen massaal op de mat. Van alles kan je kopen vandaag de dag, vooral veel games voor pc en tv. Maar ook auto’s, poppen en beren zijn nog steeds favoriet bij de kleintjes.

En dan valt mijn oog op een alleraardigst schattig popje. Hoewel ik niet van plan ben de kerstman uit te nodigen in mijn huis begin ik al aan verjaardagen te denken. Mijn nichtje is in februari jarig dus dat zou best leuk zijn. Ik begin te lezen en terwijl ik dat doe denk ik dat ik gek ben geworden of de fabrikant van deze pop. Het is een pop die huilt omdat ze last van de tandjes heeft. Er zit een bijtring en een fopspeen bij, als je dat aan haar geeft stopt ze met huilen. De tand groeit echt. Hallo, waar is de fantasie? Dachten jullie dat ik iets schrijven kon als ik een beschreven blad voor mijn neus had? Waar is het verwerkingsspel wat een peuter en kleuter zelf verzinnen? Waarom is al vastgelegd hoe je met die pop moet spelen? Ik had als meisje tien poppen. Elk had een eigen naam. En er was geen enkele met batterijen bij. Geen pop die plaste. Nou mijn poppen plasten allemaal op een potje. Liters hebben ze geplast, ik goot het water zo langs de plastic poppenbillen. En dat had ik zelf bedacht.

Kinderen moeten meer geprikkeld worden. Meer uitgedaagd. De lawaai prikkels mogen minder, de simpele prikkels mogen meer, veel meer. Geef ze maar een doos blokken met de kerst. Geef ze een oude doos. Dat is toch geen cadeau? Jawel, dat is prachtig. Een oude doos is een boot, een trein, een auto, een vliegtuig. Daarbij een lappenpop die conducteur, machinist, kapitein, matroos en Joost mag weten wie nog meer kan zijn. Dat is spel. Dat is leren. Dat is broodnodige ontwikkeling. Kinderen die veel spelen in rollenspellen worden de uitblinkers. De knappe koppen. De sociale mensen. Denk er maar eens over na, moet een kind spelen of bespeeld worden?