Ik heb denk ik een blauwtje gelopen gisteravond. Menig mens zal me gek aan hebben gekeken toen ik daar lachend in de trein zat, want wat voelt dat lekker. Man, heerlijk! En nee, zij zat ergens aan de andere kant van Nederland, dus lachen was geen probleem. Het was namelijk allemaal via de Facebook-chat, een detail wat een nogal groot verschil in nuance brengt. Je denkt de persoon na een paar dagen al helemaal te kennen, maar chat is alles behalve dat.

Het is eigenlijk net als onze goud-knuffelaar Putin. Een kort momentje van oppervlakkige euforie waar na enkele uren al veel meer achter blijkt te zitten. Je bent er even snel klaar mee als dat je ermee begon, sneller zelfs. Met één druk op de knop staat er een symbolisch rood randje om je naam en ben je geblokkeerd.

Net op het moment dat je denkt het gehaald te hebben blijkt het dus toch nét niet het te zijn. Je verliest nipt van de gouden medaille en krijgt de zilveren. Wat balen. Het hele land is in rep en roer want de gouden medaille is nipt verloren. Geen goud voor Nederland, voor ‘ons’. Nee, vandaag is het een keertje eronder. Heel Nederland loopt een keertje blauw.

Zo’n blauwtje stelt eigenlijk een blauwe plek voor. Dat heb ik gelezen, op Facebook. Nu is het niet dat ik geslagen ben of iets in die richting, de blauwe vlek komt meer mentaal. Alsof iemand je bij voorbaat komt vertellen dat Sven Kramer gaat winnen op de 10 kilometer in Sotsji, alle spanning verdwijnt ineens. Die rit wordt niet meer spannend dus. Maar al die andere ritten worden niet minder spannend. Of wint Sven Kramer iedere rit?

Nee, ik vind het heerlijk om soms eens even flink op mijn bek te gaan, even keihard uit de binnenbocht te vliegen of überhaupt de verkeerde bocht te kiezen. Op zo’n moment leef je tenminste. Geen zoetsappige kusjes meer of traantjes van geluk. Laat mij maar genieten van het ongenot van een blauwtje.

Toch ga ik haar nog wel een beetje in de gaten houden en Misschien kan Plasterk mij daar nog bij helpen, die schijnt dat ook goed te kunnen.