Mijn prachtige veegtelefoon geeft geluid. Een akelig, maar noodzakelijke deun vult de kamer. 06.10 uur, Goedemorgen. Ik veeg en het is stil. Ik probeer me om te draaien, maar stuit op een breed liggende Beagle die weigert om een millimeter op te schuiven.

Mijn been slaapt en de bult op mijn enkel die na weer een avond stoer doen bonst, zorgen voor twee spleetogen die niet meer dicht willen.

Er zit wit spul op de ruit en na het googelen begrijp ik dat dit ijs heet. Een beste tijd geleden, ik haat ijs op een ruit. Daar komt een code geel aan.

Koffie, peuk en een krabbel over de billen, laat de dag maar komen.

Knop indrukken en ik wordt welkom geheten door mijn één na grootste vriend: Jan van de spirituele club, die mensen aan de telefoon van advies dient.

Ik zie dat er een man naast u staat! Oh, nou ik voel niets. Hij zegt dat u een nieuwe baan krijgt, bent u op zoek? Nee hoor, ik ben 79 en heb AOW. Ik zie een bril, kent u iemand met een bril op? Ja, mijn buurman heeft een bril op maar die is vorig jaar overleden. Oh, dan is het uw buurman die zegt dat hij op u past. Oh, wat fijn is dat. Ja, ik ben ook zo eenzaam…

Jan is blijvertje en volhoudertje. Al is het maar voor de dame die naast hem in de studio zit, en het kwijl in haar mondhoeken heeft staan van bewondering voor mijn Jan. Jan die het heel vaak verkeerd heeft maar wat komt omdat de Goden en Engelen nog met een Nokia sms’en, en dan krijg je dat. Maar hij doet zijn best, en je kunt hem bellen voor een sessie. Kost een paar euro, maar dan heb je voor even je dierbare terug. En wie wil dit nu niet.

Spiritualiteit is booming!

Mindfullness is hot. Van oorsprong een religieuze beweging, die door een slimme jongeman getuned is naar een commercieel cadeau. Vorig jaar stond er hier in het park een hele horde wit mannen en wit vrouwen te mindfullnessen.

Het Mmmmmmmm kwam ons tegemoet waarna een dun mannetje op leeftijd de koffie juffrouw van ruim tachtig kilo op zijn rug meekreeg. Probeer contact te maken roept de man die Sjoerd heet, de twee toe.

Nou contact maken lukte goed, en ik zag dat de koffie juf wraak aan het nemen was op een man die haar het hele jaar niet had zien staan. Maak contact, voel

 

elkaar aan…………………de drager zucht en de koffie juf hobbelt met een verbeten lach. Echte liefde is niet te stoppen, denk ik!

Ik hoor Jan nog steeds. Hij kijkt in de camera. Beste kijker, en nu naar u. Sluit uw ogen en denk aan kabelend water. Concentreer u, denk aan niets, voel niets en denk aan blauw, helder water. Het is even stil………..en dan zegt Jan: hoort u het water, dit betekent dat er vandaag veel staat te gebeuren…

Ik doe mee. Sta ik in mijn superman onderbroek voor het raam aan niets te denken, niets te voelen en denk aan kabelend, blauw en helder water.

Verdraaid, ik hoor water. Jan heeft gelijk, mijn Jan is echt.

Ik open mijn ogen en zie de oudste hond, die tegen de rieten mand aan staat te piesen. Hé, schreeuw ik. Kijk naar de televisie, maar Jan is al weg. Ik kan hem wel bellen, eikel. Maar dit weet hij allang, dat is Jan! Mmmmmmmm…………