Auteur: de Pluis

Tag: samenleving

Het jaar 2013 is bijna, niet meer. Ik zie op de televisie, programma’s voorbij komen die het afgelopen jaar mij schijnbaar bereiken moesten. Oorlogen, natuurrampen, mijn nieuwe koning, een economie die maar niet op gang wil komen en voedselbanken die als paddenstoelen uit grond moeten rijzen.

Ik zap nog maar eens rond en zie een fenomeen wat sinds kort ook mijn aandacht heeft gekregen: de burgerwacht. Een groep burgers die de orde gaan handhaven. In het buitenland ook wel aangeduid als militie, en dat klinkt dan weer anders als “ de burgerwacht” nietwaar?

Als de avond een echte avond geworden is moet ik, de Pluis, de laatste ronde lopen met mijn drie honden. Door een aardedonker park de hondenblaas leeg maken, om een droge nacht te borgen.

Het donkere deel van de dag roept andere schimmen op dan het daglicht. Mensen die hangen op bankjes in het park, een voor mij onbegrijpelijke taal mompelen en zich verzamelen op een brug hangend tegen de leuningen en gele hesjes. Gele hesjes? Inderdaad. want ook mijn stadsdeel heeft schijnbaar een militie (nodig). Of ze gewapend zijn weet ik niet maar wantrouwend zijn ze wel, naar alles wat er om hen heen gebeurt.

Ik ben niet bang, niet in het donker en ook niet voor gele hesjes. Maar de eerlijk gebiedt mij te zeggen dat een zoeklicht in je gezicht, ook bij Joop de Beagle, een reactie oproept van aangespannen spieren en een spontane levensstoot aan adrenaline. De overlevingskick is in een paar seconden een voldongen feit, kom maar op!

Het zien van “ onze” militie wordt dan door menigeen wellicht getolereerd, maar de wijze waarop de roeping uitgedragen wordt, roept bij mij vraagtekens op. Handhaven is volgens mij in essentie een taak van Moedertje Overheid en moet daar ook blijven.

Laat ik eens mondiaal denken? Stel dat er allerlei groeperingen plotseling besluiten om milities te gaan vormen in de naam van de zorg voor een medemens, wat zou er dan kunnen gebeuren? Dan kan ik u vertellen dat onder andere in het seniorencomplex waar ik woon, het hek van de dam is.

Gele hesjes, kan. Ander uiterlijk vertoon niet, afwijkende kleuren ook niet en andere talen dan het schone Nederlands al helemaal niet. Het mannetje met de blonde haren in Den Haag gaat dan kamer vragen stellen en wordt het een kwestie, waar de journalisten van zullen smullen.

Niet doen!

Burgerwachten, of milities zoals u wilt, gewoonweg verbieden en de handhavers laten handhaven. En wil een onverlaat mij lastigvallen bedenk dan:

93,3 Kilo zwaar, 55 jaren jong, kaal met een sik, heeeeeeeeel vroeger zwarte band Kyokushinkai karate behaald en in het bezit van onder andere Joop de Beagle die bereid is voor mij te sterven, en visa versa.

Vooroordelen, de media, internet, keukentafel verhalen, laat maar. Moet je zelf wel wat willen doen, dan heet het geloof ik participeren, of niet Mark? En Burgerwacht spelen is voor cowboys en overbezorgde idioten, maar zeker niet voor de Pluis. Iets voor u wellicht?

 

–        De Pluis