Manager: Sjors prima actie om het thema agressie en jongeren op de agenda te zetten, je begeleidt nieuwe medewerkers naar behoren, je bent innovatief maar helaas die seniorfunctie past door de bezuinigingen niet in het financieel plaatje voor onze kliniek.

In een tijd waar je sociaal netwerk voorop staat en netwerken zorgt voor succes in je leven ligt constant concurrentie op de loer.                                                                                                                                                                         Als dertiger timmer ik hard aan de weg en merk ik dat het onderhandelen naar een betere functie zeer moeilijk gaat. Ondanks goede prestaties en positieve functioneringsgesprekken kunnen veel mensen in de zorg niet doorgroeien in salaris. Per slot van rekening wordt bij zoveel bedrijven bezuinigd, en zeker in de zorg…. Denk aan de transitie jeugdzorg, waarbij gemeentes met minder budget de zorg wel/niet gaan inkopen.

Managers kunnen je maken of breken, evenals collega’s die ook wil promoveren naar die betere functie. Voor jou de keuze uit honderd anderen, die het goedkoper doen. De marktwerking van de zorg en de weinige vacatures naar betere functies zorgt voor beperkte ontplooiingsmogelijkheden. Blijf ik in deze baan tot mijn 67e of zoek ik die nieuwe uitdaging met het risico dat ik mijn vaste arbeidscontract voor mijn gezinnetje en hypotheek verlies. De ene vraag roept de volgende vraag bij me op.                                                                                    Wat is het doorgroeien in een functie waard tegenover een gelukkig welvarend gezinnetje thuis?          Makkelijke keuze zou je zeggen, dan kies je toch voor het geluk thuis. Voor de meeste dertigers met ambities gaat deze vlieger niet op. We leven in een westerse samenleving, waarbij de hoeveelheid kapitaal bepaalt binnen welke sociale klasse je hoort.

Sjors jongen, denk ik bij mezelf hoezo is die status je zoveel waard? Wat heeft die doorgroei naar een senior-functie dan werkelijk voor me te betekenen?                                                                                                                               Wil ik gewoonweg meer geld om me te meten met anderen of in een andere sociale klasse te komen? Nee joh, maar een andere duurdere auto zou me goed staan. Wat is dit voor ijdelheid….pfff. Is Jan modaal met zijn middenklasse auto niet goed genoeg? Voor wie doe je het eigenlijk? “Voor me gezin, sociale status en dus voor me ijdele ik.”

Hallo lieve kindertjes zou meneer de uil (fabeltjeskrant) hebben gezegd vergeet niet dat niet alles om jullie kan draaien, jullie moeten ook leren delen met anderen.                                                                                                           Familie, vrienden, kennissen, buren, collega’s en clubgenoten…allemaal mensen die deel kunnen uitmaken van je leven en belangrijk zijn voor je geluk. Echte vrienden zijn niet bezig met hoeveel geld je op je bankrekening hebt staan. Het geven van aandacht, hulp en ervaren van leuke belevenissen met elkaar dat geeft pas voldoening. Leuk die ambities, maar genieten doe je niet alleen!

Hachi