De laatste tijd hoor en zie je vaak dat social media vreselijke dingen heeft laten gebeuren met mensen. Cyberhufters maken slachtoffers die het soms zelfs met hun leven bekopen. Vreselijk dat dat gebeurt. Steeds krijgt social media de schuld

Dat is erg kort door de bocht, de rode draad mag dan nieuwe media zijn, het zijn de gebruikers die het verkeerd doen die de werkelijke daders zijn.

Mijns inziens moet je zelf verantwoordelijkheid nemen voor je leven. Het is tenslotte jouw leven. En helemaal als je kinderen hebt gemaakt (nieuwe leden van je eigen maatschappij) Ik hoor meteen roepen dat je geen invloed hebt op wat je kinderen buiten de deur allemaal horen en uitvreten. Maar je verteld je kinderen toch ook dat ze een jas aan moeten als het koud is terwijl jij geen invloed hebt op het weer?

Communiceren is wat mensen nu eenmaal doen. En nu hebben we extra methode erbij die massaal gebruikt wordt en nog niet door iedereen begrepen. Dus vinden de laatste onnozelen het heel gevaarlijk.

Bestuderen van de mogelijkheden is wel echt de oplossing, ookal lijkt dat een rotklus.

Zo werkt dat met alles en ook met nieuwe media.

Niet gehinderd door kennis van hoe je het best communiceert met anderen zitten er mensen in hun eentje achter hun pc of smartphone gebruik te maken van deze sociale media. Maar het heet niet voor niets sociale media. Je doet mee aan massacommunicatie. Dat betekend dat je meer mensen bereikt dan je door hebt. Ookal bedoel jij het voor enkele mensen.

Als je net begint met spreken dan wordt je door je omgeving op je fouten gewezen en zo leer je hoe het moet. Feedback vragen van je doelgroep is ook een methode. Doe ik het goed? Snappen jullie wat ik over wil brengen? Vinden jullie het leuk wat ik post?

Tieners en jongvolwassenen weten vaak zelf niet dat ze nog niet goed zijn in hun boodschap overbrengen. Dat is een heel normale fase in een mensenleven. Daarom zitten zij ook niet op onbewoonde eilanden, daarom heb je ook veel te stellen met die lui als opvoeder.

Sociale netwerken fungeren als opvoeder. En verantwoordelijke mensen weten dat je verwacht wordt om mee te kijken en aan te geven als je iets ziet dat niet acceptabel is.

Verantwoordelijke mensen zijn zeldzamer dan ik me zou wensen.

Ook al weet jij als ouder of verzorger niets over deze snelle hippe manier van communiceren (en wil jij dat ook helemaal niet weten omdat voor jou  rooksignalen en papieren briefjes nog naar volle tevredenheid werken). Je hebt de alleroudste methode van spraak nog helemaal tot je beschikking om over de omgangsvormen te praten met je cybertieners. Want praten en uitleggen zijn nog steeds hip en deste belangrijker. Netjes met elkaar omgaan betekent dat je prettiger leeft. Als opvoeder van nageslacht heb jij de taak om je lieverdje aan te leren hoe ze met anderen om moeten gaan. Uitleggen dat het schepje dat dat andere kindje vast heeft weliswaar inderdaad het allermooiste hebbedingetje is op de planeer en ver daarbuiten, maar dat het geen goede manieren toont als ze het uit de handjes rukken en ermee op het hoofd van het slachtoffer gaan meppen. Basics denk ik.

Vertel simpelweg je kinderen en andere mensen om je heen over hoe jij wil dat ze met jou omgaan. Respect is iets wat aan te leren is, het komt van oefenen in een sociale setting. Ik vertel niets nieuws. Mensen doen het al sinds de evolutie ze liet ontstaan en op de kleuterschool is het het belangrijkste vak.

 

Begin klein, met je eigen mensen. En stap daarna in iets groots zoals de buren, je collega’s en al die andere mensen die niet geprogrammeerd zijn om naar je op te kijken en van jou dingen aan te nemen. Het is niet gemakkelijk. Maar als het je lukt, is jouw leven wel leuker. Je neemt dan tenslotte de verantwoordelijkheid om jou leven beter te laten verlopen. Babysteps.

De algemene tendens bij social media is dat men er oprecht met elkaar omgaat. Als je naam en foto erbij staan wordt je namelijk een stuk voorzichtiger met welke onzin je plaatst. Dat heeft zo zijn effect als je bedenkt dat een derde van de wereldbevolking op sociale netwerken actief is. De wereld wordt er toegankelijker van. Nog niet iedereen is daar van overtuigd maar we zijn nog aan het leren.

Studies hebben aangetoond dat mensen die weten dat er mensen meekijken zich socialer gedragen. En dat er meer mensen in dat voorbeeld volgen. Een positief effect dat sociale controle heet, (inderdaad zijn daar ook negatieve voorbeelden van, maar dat is meer toe te schrijven aan groepsdruk en angst voor individuele uitzonderingen)

Nieuwe media zijn niet meer weg te denken en blijken nu al een positief effect op intermenselijk gedrag te hebben. Sociaal gedrag is menselijk gedrag. Verstandige wijze mensen moeten het voorbeeld doorgeven. Niet je kop in het zand steken en klagen, actie ondernemen en uitleggen hoe het wel moet! In ruil leggen die tieners jou dan ooit nog wel uit hoe de computer werkt.