Koning winter heeft ons land alweer verlaten. Al hoewel het meer een onderdanige winter was met zeer zacht weer en helaas geen sneeuw of natuurijs. Voor de meesten een opluchting, maar voor al die stoere papa’s die met hun kind willen schaatsen op natuurijs een deceptie.                                                             

Het is maandag 10 maart en al prachtig lente weer:  vanmiddag 16°C , zonnig met een licht briesje hoor ik de weerman op de radio zeggen.                                                                             
Ikzelf maak als 30-jarige deel uit van een jong gezinnetje. Mijn vrouw is een jaartje jonger en wij hebben een zoon Tim van bijna 2 jaar. Ik hoopte deze winter eindelijk weer eens de ijzers uit het vet te halen, maar helaas het natuurijs bleek te dun. Dus dan maar opzoek naar andere activiteiten die ik me zoon graag wil leren…                                                            
Op maandag heb ik meestal de hele dag samen met Tim. In de volksmond ook wel een papa-dag genoemd. Wat een vreselijk woord is dat toch. Ik ben toch ook net als zijn moeder 24/7 ouder. Moeders kunnen op deze manier vaders diskwalificeren leerde ik afgelopen maandag.

Op maandagochtend heb ik meestal aandacht voor huishoudelijke klussen en bereid ik het eten voor de avond voor. Daarna is het tijd voor Tim en papa-activiteiten! Tim leren schaatsen zat er dus niet in deze winter, dan maar naar het speeltuintje in de wijk. Daar aangekomen is Tim wat voorzichtig in het zand, maar hij houdt ervan om samen met papa van de glijbaan te gaan. De missie voor vandaag is dat papa Tim alleen laat glijden en hem aan het einde van de rit opvangt.

Tim is net gewend aan het zand en dan komt de invasie…                                                           
De school is uit en het speeltuintje stroomt direct vol met allerlei kinderen en “bemoeizuchtige” moeders. Ik tel 10 kinderen en 4 moeders. Marietje van 53 jaar uit de straat die op haar twee kleinkinderen let, Anniek 34 jaar met dochtertje Bo van twee straten verderop en twee moeders van ongeveer midden veertig. Marietje bemoeit zich direct met Tim en mij. Hey Sjors ben je vrij vandaag? Roept ze. Nee zeg ik op maandag ben ik altijd vrij voor Tim. Heb je dan papadag ofzo? Vraagt ze op een denigrerende toon. Ik denk mens waar bemoei je je mee. Anniek kijkt met vervangende schaamte weg en de andere twee moeders op het andere bankje roezemoezen duidelijk over mij. Ik denk shit hoe leid ik de aandacht positief af. Dan roept Tim “papa” en wijst naar de glijbaan. Dames mijn plicht van vader roept zeg ik vluchtig met enig sarcasme.

Ik denk wegwezen bij Marietje, voordat ik haar dadelijk met haar grote mond zand laat happen. Ik ga snel naar Tim en denk weer aan onze missie. Vorige week hebben we samen van de glijbaan gegleden nu is het zijn beurt om alleen te gaan. Tim loopt trots met mij aan de hand naar de glijbaan. Ik loop ook met mijn borst naar voren en vraag aan twee kinderen op de glijbaan of Tim even mag glijden. De kinderen gaan opzij dan zet ik Tim zo hoog mogelijk alleen op de glijbaan. Tim roept enthousiast papa papa papa glijden. Deze aanmoediging zorgt ervoor dat ik trots achter hem op de glijbaan ga zitten. Ik laat mijn schaamte los, zet krachtig af en tel 1, 2 ,3….en we glijden samen naar beneden. We hebben iets te veel vaart en belanden vol in het zand. Even ben ik vergeten dat er moeders en andere kinderen zijn.                                                                                                                        
Tim en ik beginnen samen hard te lachen….onze gezichten en kleding zitten onder het zand. We blijven nog even liggen lachen. Alle ogen zijn nu op ons gericht. Ik sta op en klop het zand van ons gezicht en kleding af. Ik kijk wat onzeker rond. Tim pakt mijn hand en zegt nog een keer….nog een keer…. De kleinzoon van Marietje, roept ik wil ook en al snel volgen er meer kinderen. De moeders liggen in een scheur, behalve Marietje die roept haar kleinkinderen bij elkaar. Ze vertrekt nijdig met kleinkinderen aan de hand en kijkt boos naar mij. Nu ligt iedereen nog meer in een scheur.                                                                             
Missie geslaagd, lol maken met je kind dat is stoer! En Tim die wordt nog wel groot en sterk Knipogen