Verraad moet aan de basis gelegen hebben tijdens de militaire coup tegen het bewind van president Erdogan want het lijkt erop dat deze knullig was gepland, terwijl zij eigenlijk gewoon in de val liepen. Helaas weet ik dit niet precies en gelet op de ontwikkelingen in Turkije zal ik het misschien ook nooit te weten komen. Wie waren de daders van de recente aanslagen? Ik denk dat het Turkse volk in een duistere periode is aanbeland.

     Als ik de situatie van het begin in ogenschouw neem dan is eigenlijk Erdogan helemaal niet democratisch gekozen. Alle Europese leiders die hun steun aan Erdogan betuigen vergeten de duistere toestand waarin Turkije verkeert. De laatste verkiezingen werden volgens internationale waarnemers beheerst door intimidatie en geweld. Het kon, vanwege de intimidatie van de zijde van de overheid en het gebrek aan persvrijheid, geen eerlijke verkiezingen zijn. Waar is de democratie wanneer er geen vrij publiekelijk debat bestaat? Erdogan is in dit opzicht ongeveer net zo een despoot als de Russische president Vladimir Poetin, die de verkiezingen als een technische herbevestiging van zijn macht beschouwt. Door het elimineren van de parlementaire relatieve resistentie, is in de richting van Erdogans AK-partij, de laatste juridische stap naar een eeuwige heerschappij van Erdogan gezet.

     De feitelijke gebeurtenissen rondom de coup zijn niet meer na te gaan. In geen enkele live uitzending, van welk Tv-station dan ook, was te zien hoe de doden en gewonden waren gevallen en gesneuveld. Maar de volgende dag zien we de lijken en horen we dat van de 265 slachtoffers er 161 Erdogan-gezinde burgers of politiemensen bij waren. Of er sprake is geweest van standrechtelijke executies? Geen flauw idee. Er is nergens bewijs opgedoken van betrokkenheid van Fethullah Gülen. De coup lijkt vooral door de Kemalisten te zijn gepleegd. Het kemalisme is een politieke ideologie, vernoemd naar Mustafa Kemal Atatürk, de eerste president van Turkije.

     De militaire coup is mislukt maar daar is de coup van Erdogan voor in de plaats gekomen. Er zijn al ruim 6.000 Turken gearresteerd. Bovendien werden er door Erdogan 2.745 rechters ontslagen en twee hooggeplaatste rechters. Weken geleden was er al sprake om de rechtelijke macht te hervormen, lees te zuiveren. Recep Tayyp Erdogan en zijn AK-partij zijn dus de winnaars van deze mislukte militaire coup. Hij wil nu Turkije zuiveren van het virus Gülen wat door Erdogan zelf in de politiemacht is geïnjecteerd. Het was juist deze macht die in het belang van Erdogan ten strijde was getrokken. Er is echter slechts een virus in Turkije wat met de erfenis van Mustafa Kemal Atatürk, de ree-islamisering van Turkije wil afrekenen en dat is Erdogan in hoogsteigen persoon.

     Erdogan heeft nu het leger niet nodig want niemand is van plan om Turkije aan te vallen. Voor de strijd tegen de Koerden zijn genoeg mensen op de been. Hij heeft juist een sterke politiemacht nodig om zijn eigen bevolking en oppositie in toom te kunnen houden. Natuurlijk mag de NAVO en de EU zich niet gaan bemoeien met de interne aangelegenheden van Turkije, maar het is echt ongehoord dat Turkije als NAVO-lid, die in staat van oorlog verkeerd met Islamitische Staat, de belangrijke luchtmachtbasis Incirlik hermetisch afsloot. In dit kader is de onverschilligheid van de NAVO verbijsterend. Na de coup van Erdogan verdwijnt de republiek van Atatürk en in dit kader is zwijgen verraad.