‘Ik ga niet toegeven aan die angst, da’s funest hoor.’ Mijn zus is aan het woord, tijdens een etentje. Vannacht slaapt ze alleen, omdat haar man in de nachtdienst zit. Ze is bang voor de nacht. Ik heb haar al vaker gezegd dat ze gewoon een hond moet aanschaffen voor een veiliger gevoel. Dat vindt ze een goed idee, maar ze is  zowat de enige in het gezin. Ze vreest een mental breakdown bij haar kinderen en een echtscheiding, want hond erin, is man eruit, zo verzekert haar echtgenoot haar.

 

Toch is het beste alarm wat er is, zo’n hond. Als trotse hondenbezitter kan ik daar over meepraten. Toen we onze bouvier pas hadden, lag hij in de gang. We waren midden in de nacht diep in slaap toen de hond hevig begon te blaffen. Er bleek niets aan de hand, gewoon een geluid van buiten. Toch sprong ik een gat in mijn slaapkamerplafond, en riep naderhand hysterisch tegen mijn man: ‘Je gaat me haten, maar hij gaat eruit, nu!’ De hond bedaarde snel en ik ook, dus onze viervoeter is er nog steeds. Iedere avond ga ik slapen met het idee dat de hond wel aanslaat als er iemand aan de deur staat te rammelen. Een heel veilig gevoel, maar tegelijkertijd wil ik niet denken aan wat er gebeurt als hij ‘s nachts daadwerkelijk aanslaat. Dan moeten we maar richting de deur met diezelfde hond en een broodmes in de aanslag, maar dit terzijde.

 

Een paar dagen later krijg ik ineens een appje met een politiebericht. Het komt van mijn zus. Haar auto is van de oprit gejat.’Serieus?? Geen grap??’ app ik nog, met extra veel vraagtekens, omdat er geen barst van geloof. Even later, antwoord terug: ‘Is echt zo!’  Zij was naar haar werk gefietst en haar man lag boven te slapen. De autosleutels waren zo gevonden door de dief en weg was de auto. Ver weg rijdend naar Polen, of gebruikt bij een ramkraak.

 

‘Kopen, die Duitse herder!’, app ik terug. Een ding is zeker, daar komt niemand langs, en in het gunstigste geval maakt hij alleen maar kabaal. 

 

Nadat ze de schrik te boven is gekomen krijg bericht dat mijn zus op weg is naar een hondenfokker. De keuze is snel gemaakt: zonder Duitse herder is haar auto zo weg, met Duitse herder komen er geen ongenode gasten meer binnen. Ze krijgt het beestje zo mee van de fokker.

 De jonge hond speelt al in de woonkamer. Op de eettafel ligt een bundeltje echtscheidingspapieren…