De exit van Griekenland

 

Het valt me steeds vaker op dat wij als burgers constant voorgelogen worden onder het mom van politiek bedrijven. Het maakt in principe niet uit welke partij of welke politicus, we worden voorgelogen. Dit omdat iedereen weet waar het op gaat uitdraaien, of de scenario’s bekend zijn maar iedereen er om heen draait.  De PVV van Geert is daar een uitzondering op, maar deze man schreeuw over alles zo hard dat die geluiden niet meer aan komen.

Ik snap dat een slechte boodschap vertellen in het verleden vaak een politieke zelfmoord was maar ik denk ook dat door de komst van informatie verschaffing via internet mensen veel beter op de hoogte zijn of kunnen zijn. Hierdoor zijn de burgers niet meer afhankelijk van de informatie verschaffing van de overheid maar kunnen zelf steeds meer informatie en vaak betere informatie vinden.

 

Neem nu Griekenland en de Euro. Ik durf hier te beweren en met iedereen een weddenschap aan te gaan, dat binnen nu en 3 jaar Griekenland niet meer in de Euro zit. De situatie wordt erger en erger maar niet omdat de situatie erger wordt maar omdat de situatie veel erger is als men ons nu doet geloven. De situatie is dramatisch en door dit beetje bij beetje te brengen hoopt men om een zachte exit van Griekenland maar dat is een utopie. Het is onmogelijk om Griekenland in de Euro zone te houden maar niemand durft dit hard op in de Nederlandse regering te zeggen. Ook in Brussel komen alleen maar geluiden die er op duiden dat een exit van Griekenland niet aan de orde is.

 

Persoonlijk denk ik, dat pas als iemand anders de beslissing neemt , of men een beslissing Europa de exit kant uitstuurt, dat het heel langzaam die kant op gaat. Dit helaas met alle additionele kosten die wij als burgers straks kunnen gaan ophoesten. Natuurlijk gaat ons dit geld kosten, maar ik neem nu liever mijn verlies en weten waar we aan toe zijn dat over 3 jaar waarschijnlijk een nog veel groter verlies nemen. Uitstel kost in dit geval namelijk geld, veel geld.

 

Ik hoop dat ook dat het IMF snel deze signalen gaat laten horen zodat de heren in Brussel en Den Haag eindelijk de stok vinden om Griekenland uit de Euro te slaan.