De gelukkigste mensen ter wereld.

 

Ja de Denen zijn de gelukkigste mensen van de hele wereld. Iets waar ik me al jaren van afvraag hoe dit in godsnaam kan! Heb daar zelf 5 jaar gewoond en ik was zo blij als een klein kind dat ik het land mocht verlaten om weer terug te keren naar Nederland.

 

In een land waar de inkomsten belasting zo vreselijk hoog is dat bijna iedereen in de hoogste schaal zit, die gelukkig maar 67% is. Waar de BTW 25% op alles is en de BPM op auto’s 185% is, is dus iedereen gelukkig!

 

Misschien is het graag betalen van belasting wel te verklaren omdat het woord voor belasting en het woord voor schatje of liefje hetzelfde woord (skat) is? Of maakt juist dat het betalen van belasting je gelukkig maakt.

 

Als je dan denkt dat je na de 67% inkomsten belasting en 25% BTW er voor de rest nooit meer iets betaald hoeft te worden heb je het mis. Als je medicijn nodig hebt of een aantal fysiotherapie behandelingen dan moet je daar extra voor betalen. Als je dit met de Denen bespreekt dan wijzen ze je met genoegen op het feit dat je dat als extra zelf ook nog kan verzekeren bij de verzekeringsmaatschappij met de naam, je zal het niet geloven: ‘Denmark’ .

 

Extra suiker belasting? Geen probleem, kost een fles Coca Cola in de supermarkt ook meteen bijna 4 euro. Het leuke is dat bronwater deze prijzen bijna volgt maar daar zit bij mijn weten geen grammetje suiker in. Wat extra belasting op alcohol  en sigaretten? Geen probleem, de Nederlandse belasting is daar niets bij!

 

Gezondheidzorg zal dan toch wel voor de rest helemaal top geregeld zijn? Laat dat nu helaas niet het geval zijn. Oude ziekenhuizen, bedden op de gang met patiënten erin door ruimte gebrek zijn aan de orde van de dag.  Tandarts gratis dan misschien? Helaas voor alle extra behandelingen moet je betalen en ook de tandarts en fysiotherapeut moeten 67% inkomstenbelasting betalen dus die rekening kan je met genoegen tegemoet zien.

 

Is er dan geen zwarte markt? Nee, die is er niet. Mensen kijken je zelfs raar aan als je vraagt of het ook zonder BTW en bonnetje kan. Nee de Denen betalen graag belasting en nemen het schijnbaar voor lief dat je dan nog steeds voor veel zaken zelf moet zorgen.

 

Wat kunnen wij Nederlanders hier dan van leren. Guus zingt het al ‘het zeiken op alles en niets’ , de Denen doen dat dus niet. De Denen betalen graag belasting, dat is misschien dan het enigste wat we van hun kunnen leren.