‘Wat wil je gaan doen na je opleiding?’, is een vraag die mij vaak wordt gesteld. Als ik daar antwoord op moet geven, moet ik eerst lang nadenken. Ik weet het namelijk zelf nog niet. Uitzicht op een baan is er niet, doorstuderen is niet te betalen, wat moet je dan gaan doen?
 
Ik zit nu in mijn laatste jaar van de lerarenopleiding basisonderwijs en ik moet zeggen dat het er niet erg rooskleurig uitziet. Ieder jaar wordt er weer opnieuw geroepen dat er snel een vergrijzing aan komt. Maar daar wacht onderwijsland nu al 3 jaar op. Het kabinet gaat er voor zorgen dat er 3000 extra banen komen voor jonge leerkrachten. Maarja, er zijn al zoveel afgestudeerden aan het wachten. Pensioenleeftijd gaat omhoog, waardoor de leraren langer moeten blijven werken. De klassen worden groter, waardoor ze nog meer kunnen bezuinigen op leraren.
 
Zie ik het dan zelf echt zo negatief? Of is het gewoon echt niet beter dan dat ik het in mijn hoofd heb? De jeugd heeft de toekomst wordt er altijd geroepen. Maar dan moet er wel een toekomst zijn. Steeds vaker vraag ik me af hoe het straks moet met de kinderen die nu nog op school zitten? Die kunnen niet meer gratis reizen. Een bijbaan vinden wordt steeds lastiger. Er komt een sociaal leenstelsel voor studenten die een Master willen volgen. Hoe ziet studeren er voor de toekomstige jeugd er dan uit. Kun je alleen nog studeren als je ouders genoeg geld hebben? Dan neem je toch een lening, kun je na je studie een torenhoge schuld aflossen. Maar dan komen we weer bij mijn begin probleem. Wat ga ik doen na mijn studie? Ik weet het niet, want er is geen werk. Zonder werk wordt een studieschuld aflossen wel erg lastig. Misschien moet ik daarom toch maar niet kiezen voor die Master.
 
De jeugd heeft de toekomst, al vraag ik me steeds vaker af hoe die toekomst er dan uit moet zien. Terwijl de economie op zijn kop staat, lijkt het me dan handig om juist te investeren in die toekomst. Iets minder bezuinigen op het onderwijs zou misschien handig zijn. Dan kan ten minste iedereen studeren en een vervolgopleiding nemen. Daar stonden wij toch voor als Nederland?
 
Dan weer de vraag wat ik ga doen na mijn opleiding. Ik heb nog steeds geen idee!