Auteur de Pluis

 

De keuze

 

Het oordeel is geveld

De giraffe, Marius is niet meer. Volgens de Directeur van de Deense dierentuim, laat de Europeese regelgeving geen ruimte over voor het maken van een andere keuze. Inteelt is niet goed voor het ras, dus een kopschot is de enige keuze. Marius is de klos geworden, en het blijkt jaarlijks voor te komen dat inteelt beestjes definitief moeten zwijgen.

 

Laat ik om te beginnen, schrijven dat kopschoten niet mijn voorkeur hebben. Inteelt keur ik af, en dierentuinen zijn niet meer van deze tijd. Wat ik ook mis in het hele verhaal is onze Partij voor de dieren, die er een mening over zouden moeten hebben. Immers, een Europeese regelgeving is zo Nederlands dat een gebalde politieke vuist op zijn plaats zou zijn. Maar helaas, ze hebben te druk. Dus even geen Giraffe, laat staan een dode.

 

Ik ben zelf een liefhebbber van honden, iets wat u inmiddels al weet, en durf met enige zekerheid te zeggen dat twee van de drie, enige innige familiare banden hebben met een oom, tante of nicht van de boerderij. Natuurlijk, hondjes worden niet met uisterven bedreigd in tegenstelling tot, schijnbaar Marius, maar toch heb ik een vieze Deense smaak in mijn mond,

 

Zoals de Japanners onder de kreet, alles voor de wetenschap, met enige regelmaat een kanon op Walvissen richten en dolfijnen met een haak te lijf gaan. Zo schreeuwen de Dierentuin Directeuren dat ze aan het fokken zijn. Is heeeeeeel belangrijk voor de wereld, komt er achteraan.

 

Een Walvis opblazen is flauwekul, maar heeft te maken met stille economische afspraken. Marius een kogel geven, heeft te maken met de schouders ophalen voor de regelgeving, cashflow en het menselijk bestaansrecht. En een Europeese regelgeving voor Inteelt, zou wellicht er wel voor kunnen zorgen dat het Vaticaan gesloten wordt.

 

Kijk, fokken is leuk. Maar als je niets doet aan de arme drommels die, omdat ze honger hebben, elke levend stukje vlees te lijf moeten gaan. Of economische belangen niet te lijf gaat, omdat ze altijd zwaarder wegen dan welke Giraffe dan ook, dan kun je fokken tot je een ons weegt.

 

Nee, Deense Marius is een held die in het, hele hoge, harnas gestorven is. Maar poen verdienen blijft belangrijker, net zoals het ophemelen van je eigen baantje en een beetje over de grenzen heen jokken. Viva la Marius.

 

De Pluis