Na de degradatie van Roda JC naar de Jupiler League staat de competitie vol met Limburgse derby’s. Dit weekend staat er MVV – VVV en Fortuna Sittard – Roda JC op het programma. Een derby roept bij mij toch altijd speciale gevoelens op. Of dit nu in het betaald voetbal is, bij de amateurs of in het zaalvoetbal. Als speler en supporter hoop je juist extra dat je deze wedstrijd wint. Tenslotte zijn het buren en veelal spelers die je ook kent.

De rivaliteit kan leuk zijn. Ja vorig seizoen deed Roda JC het slecht. Dan maakt het niet uit dat MVV en Fortuna Sittard een klasse lager spelen, maar dan hebben mijn collega’s die niet Roda-supporter zijn toch lol. Op een sportieve manier wordt dit geuit. Er wordt een foto opgehangen van een huilende Roda-supporter door de Fortuna-fan. En bij de definitieve degradatie komt de MVV-fan mij ludiek welkom heten in de Jupiler League met een flesje Jupiler. Hoe balen de degradatie dan ook is.Ook tijdens de open dag sturen MVV-fans een vliegtuig met de tekst: ‘Mer ein club in Limburg: MVV’.
Ik hou van zulke humor.

Maar dan ga je als supporter naar zo’n derby. Ongelooflijk hoeveel veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. En nog zijn er ‘figuren’ die zich in de struiken verstoppen om op de supportersbussen van MVV af te gaan. Ook voor Fortuna Sittard – Roda JC gelden weer verschepte maatregelen. Voor Roda zijn er 800 kaarten beschikbaar, waar er 2.000 gevraagd waren. Dus nee ik ga niet naar deze wedstrijd. Mijn collega de Fortuna-fan bood me zelfs nog kaarten aan. Maar nee dank je, ik ga niet het risico lopen en tussen Fortuna-supporters zitten.

Ja ik lach ook als MVV of Fortuna verliezen, maar ik gun de clubs ook telkens een overwinning, zo lang ze maar onder Roda staan. Maar ook als ze beter zijn dan Roda gun ik ze de stap naar de Eredivisie. Ik heb toch meer met een Limburgse club, als met alle respect voor clubs als Willem II, Excelsior, Dordrecht, Go Ahead Eagles, Heracles of Cambuur…