De roverhoofdman in Turkije gooit een hengeltje uit en hap… Rutte, met in zijn kielzog de rest van de partijen, met uitzondering van DENK, weet niet hoe snel hij het hem toegeworpen aas naar binnen moet schrokken. Eindelijk kan hij het Nederlandse volk laten zien dat hij spierballen heeft. Een beetje domme kracht, dat dan weer wel.

Hoeveel slimmer was het geweest om de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, gewoon toe te staan om zijn preek te houden in Nederland. Maar dan wel op een door Nederland te bepalen locatie, bij voorkeur ergens in een met zachte klei gevulde polder. Had toegestaan dat er camera’s bij mochten en de schrijvende pers. Beroepsvolksmenner Recep Tayyip Erdoğan had hij dan meteen zijn grote mond gesnoerd. Die had dan misschien kunnen vallen over de niet zo fijne locatie, maar geen mens had daar echt naar geluisterd, en hem voor mierenneuker uitgemaakt. Weer eens wat anders dan geiten. Nu heeft de man waar hij vanaf het allereerste begin op uit was; de aandacht van de wereld. Nu kan hij laten zien dat hij de grootse ballen heeft van allemaal. Hij noemt een bevriend staatshoofd nazi en fascist en komt er nog mee weg ook. Sterker nog, de zwevende Turkse ‘ja of nee stemmers’ kiezen massaal zijn kant, zoals dat vaker gaat als een land wordt ‘aangevallen’. Want dat is precies hoe deze slimme Turkse boer het brengt. Erdoğan beweert dat dit nooit was gebeurt als er geen verkiezingen zouden zijn in Nederland, en hij heeft nog gelijk ook. Als er geen verkiezingen zouden zijn geweest, dan had niemand in Nederland hier aandacht aan geschonken. De Turkse minister had Nederland in en uit kunnen reizen, en geen Hollandse haan die er ook maar een kraaitje aan zou verspillen. Heeft Rutte hier nu werkelijk iets mee gewonnen? Ook niet. De grote winnaar is waarschijnlijk de misselijkmakende lijsttrekker van DENK, Tunahan Kuzu, die zich openlijk achter zijn Turkse leider heeft geschaard. Persoonlijk vind ik dat al reden genoeg om iemand met pek en veren het land uit te knikkeren, maar dat mag je tegenwoordig niet meer hardop zeggen, dus schrijf ik het maar.

Valt dit nog te repareren? Natuurlijk wel, als Nederland zijn nederige excuses aan gaat bieden in Turkije, bij voorkeur in de vorm van een verse kudde jonge geiten. Dat heeft die opgeblazen kwal weer even iets anders te doen, en kan iedereen weer gewoon doorgaan met waar hij mee bezig was.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl