Een smartphone is een mobiele telefoon die uitgebreidere mogelijkheden biedt. Een smartphone kan ook beschouwd worden als een handcomputer, die tegelijk ook een telefoon is. In 2013 werden er meer dan één miljard smartphones verkocht.

Een derde van alle Nederlandse smartphone consumenten gebruikt hem midden in de nacht. Vooral 18 tot 24-jarigen kunnen ’s nachts hun vingers niet van hun geliefde smartphone afhouden. 54% van deze groep jongeren pakt ’s nachts hun mobieltje om bijvoorbeeld de tijd of sociaal media berichten te checken.

Smartphone gebruik is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Kinderen van 2,5 jaar hebben echt al door dat smartphones heel belangrijk zijn voor iedereen. Niet alleen door hun ouders, maar ook in hun omgeving. Wanneer ik om mij heen kijk, zie ik dat de meeste mensen een Smartphone in hun handen hebben. Soms zie ik er iemand foto’s mee maken. Het is dus echt iets wat aan ons lijf vastzit. Het hoort nu gewoon bij ons.

Er is een radicaal experiment gaande geweest om te weten waar we staan. Daarom hebben inmiddels zes lichtingen studenten van de Bildung Academie een ‘digitale afkick’ gedaan: een week zonder schermen, geen Facebook, geen Twitter, geen WhatsApp. Veel van hen laten weten dat ze zonder smartphone dingen als ‘echter’ ervaren, dat er meer contact is met hun omgeving. Het lijkt net alsof er een denkfout is gemaakt dat meer comfort en meer gemak ook meer geluk zouden betekenen.

Maar mensen leren kennen en obstakels tegenkomen en overwinnen, zorgt juist voor de rijkdom van ervaring. Dat blijkt ook uit hun antwoorden. Ze ervaren tijdens de digitale onthouding dat ze veel meer moeite moeten doen voor akelige gewone of alledaagse dingen, zoals de weg vinden. Het blijkt hen voldoening te geven als zij niet afhankelijk hoeven te zijn van een smartphone, maar op anderen te vertrouwen of een inspanning te leveren.

Bij ons in de kerk blijkt een smartphone superhandig te zijn, want je hebt dan altijd alle Schriften bij de hand inclusief naslagwerken zoals de Liahona en kan je zelfs checken wat de klassenleraar zegt wel klopt. Ook kan je eenvoudig schriftteksten onderstrepen of bladwijzers plaatsen. Tegenwoordig kan je met de Bijbel app van YouVersion prachtige plaatjes maken van Bijbelteksten die je kan delen in de verschillende sociale media netwerken, wat super handig blijkt te zijn.

Voor de jongere generatie is het ook handig, want geloof me, een tiener of twintiger vergeet maar moeilijk zijn smartphone. En alle geschriften meesjouwen of onder de bagagedrager van je fiets binden is er niet meer bij. Dus leer de Schriften te lezen van het meest gebruikte en meest persoonlijke apparaat dat iemand bezit: de smartphone.

Ik moet nog wel deze opmerking maken: het vraagt een andere discipline omdat de afleiding wat sneller om de hoek komt kijken. Voor je het weet komen de meldingen van app’jes en nieuwtjes op je scherm. De oplossing is je telefoon tijdens de diensten op niet storen modus of vliegtuigmodus te zetten, tenzij je een live verslag wil doen op sociale media bijvoorbeeld, maar dat komt bijna niet voor. En laat ik eerlijk zijn, het doel daarvan is niet altijd duidelijk.