Ook als freelancer moet je tegenwoordig op de kleintjes letten, euro kleintjes om precies te zijn. Voor mij betekent dit: wat krijg ik binnen per maand, haal daar de rekeningen vanaf en houd als het goed is een bedrag over. Dit laatste bedrag deel ik dan door vier, en dan weet ik wat ik per week kan opmaken. Dus de Pluis staat niet rood, heeft geen creditcard, geen schulden maar wel 2 bankpassen. Sparen is de laatste maand een droom, en dus tuur ik nagenoeg elke avond naar een prachtige Moto Guzzi Stone of Triumph Bonneville die op internet staan, en droom dan heel ver weg.

Maar als oud bankier valt mij iets op: bedragen doen er steeds langer over om de andere rekening te bereiken? Dus heb ik een aantal zaken uitgeprobeerd en of na gePLUIST.

  • Ik koop op zondag een parkeerkaartje in Nijmegen, een dagkaart om precies te zijn, Kosten 2,50 en ik pin. Echter, de maandag erop, 24 uur later, wordt het pas van mijn rekening afgeschreven. Vreemd?
  • Een opdrachtgever geeft op woensdagmorgen om 09.00 opdracht aan zijn bank om een bedrag over te maken naar mijn rekening. Let wel: twee identieke banken. Bijschrijven op mijn rekening vindt om 14.00 uur in de middag plaats. Een ruim 5 uur durend tripje. Vreemd?

 

Als oud bankier weet ik nog best veel over allerlei boekingsprocessen, software etc. etc, en vraag mij af waar m’n euro’s zweven? Ik bedoel, ik heb betaald maar iets of iemand houdt het heel even in zijn of haar zak!

Is er een alternatief? Nee, de macht van de Bankiers is al zo groot dat zij bepalend zijn voor de vele facetten binnen en ook buiten de economie. Kan ik geld betalen of ontvangen zonder bankrekening, bijna onmogelijk.

Dus trek ik de conclusie dat mijn geld voor een periode schijnbaar (bewust) onzichtbaar gemaakt is. Maar dat wil ik helemaal niet!

Ik bellen met de ING, druk 1, 2, 5 etc. etc. Hallo, met Janneke……Ik leg mijn vraag voor, waar mijn geld in de tussentijd dan blijft? Het is de schuld van DNB meneer, die houden het even vast. Maar als u het overmaakt dan zorgen wij dat “het geboekt” wordt, daar kunt u op vertrouwen. Maar mevrouw dit vraag ik niet, waar is mijn geld tussen weggaan en aankomen? Uit het niets klimt Janneke in standje 9 van haar irritatiezone. Stuurt u maar een mail dan kijken we ernaar. Kan ik verder nog iets voor u doen?

Volgens mij is mijn vraag, een vraag over een schimmige wereld. Waar, wie, waarom en hoezo zijn ongepaste bankvragen. Sorrrrrrrrry.

Nee, geen sorry. Ik ga verder met zoeken. Een macht zonder transparantie is schemerig, griezelig en bloeddorstig. Het zijn mijn centen en wil weten waar m’n centen blijven.

Nu weten u en ik, dat de Nederlandse Vereniging van banken een Maatschappelijk statuut heeft opgesteld waarin de Banken gedragsregels voor de medewerkers hebben opgeschreven, maar niemand kan mij als klant vertellen waar m’n poen blijft, en dit is raar. Los van de eed der Bankiers als een roodsignaal naar buiten toe. Maar wie is er nu verantwoordelijk voor het beleid wat de Banken naar het schijnt inzetten?

De Overheid wil me aan het lenen krijgen, ik moet m’n oude bus inruilen voor een rijdende stekkerdoos en drie keer per week kan ik door een druk op de knop, fors in het rood staan. En het wil bij mij er gewoonweg niet in?

Iets wat je leent moet je wel teruggeven en geld uitgeven wat je niet hebt is nep. En als Bankiers tegenwoordig met nep geld werken, wordt ik in de maling genomen. Dan denk ik iets te hebben wat ik eigenlijk, in essentie niet heb. Iets wat je in mijn tijd Betalingsverkeer noemde, heet nu schijnbaar onzichtbaar-verkeer!

De Pluis heeft een nieuwe hobby? Graven, graven en nog eens graven. Eens kijken hoe diep de kuil kan worden?

 

De Pluis…………

PS: mijn veegtelefoon is geweldig. Belt u mij gerust, dan hoor ik een deuntje van de film de exorcist. Spoooooky!