De stagiaire anno 2012.

Stage. Je gaat ervoor of niet, je gaat voor de 8,9 of simpelweg voor een voldoende. Sommigen kijken er reikhalzend naar uit, anderen willen liever dat het snel voorbij gaat. Ik behoor tot de eerste categorie. Stilzitten in een collegezaal is niet voor mij weggelegd.

 

Er is een nieuw tijdperk aangebroken voor de stagiaire. Stage werkzaamheden bestaan niet meer uit het uittypen van ellenlange teksten en het zetten van koffie. Een hedendaagse stagiaire is direct en keihard. De spiegel die iedere organisatie nodig heeft. De belichting vanuit een donkere hoek in de kantoortuin.

 

Tegenwoordig is het is verdomd moeilijk om een stageplek te vinden. Ik hoef jullie uiteraard niets te vertellen over de arbeidsmarkt. Mijn boekenkast ligt vol met boeken over solliciteren. Hoe je brieven schrijft, hoe het perfecte CV vormgegeven is, wat je wel en wat je juist niet moet zeggen in een sollicitatiegesprek. Ook daar hoef ik jullie waarschijnlijk niet de les over te lezen. Er kunnen boeken over vol geschreven worden; ervaring is de beste leermeester. Dat weet ik uit ervaring.

 

Is er een vacature voor een stage vrij, dan moet je er als de kippen bij zijn, want er liggen sluwe medestudenten op de loer. Zonder snelle smartphone met de nieuwste apps komt een stagiaire anno 2012 niet aan een stageplek. Tegen de tijd dat de computer van een paar maanden oud is opgestart, is de stageplaats al vergeven. Aan een student mét Bachelor of Master diploma, die onbetaald aan de slag gaat om aan zijn of haar CV te bouwen.

 

In een vorig tijdperk ben ik al begonnen met het opbouwen van mijn CV. Talloze bijbaantjes in de horeca, van afwas tot sommelier. Van biertjes tappen tot cocktails shaken. Ik zie de tranen nog in de ogen van mijn vader toen ik vertelde dat ik een seizoen aan mijn CV ging werken op een spetterende vakantiebestemming. Tot zeven keer toe werden de tranen dikker door hetzelfde nieuws. Het hoogtepunt bereikte ik toen ik vertelde dat ik mij had ingeschreven voor HBO Commercieel Communicatiemanagement aan Schoevers. De tranen rolden over zijn wangen. Van geluk.

 

De stagiaire anno 2012 is vindingrijk. De bijbaan in de cocktail bar wordt op het CV verwoord alsof de student de leermeester is van Tom Cruise. Daarnaast is James Bond een vaste klant waar Martini voor wordt geshaked. Not stirred. Bovendien verzwijgt de hedendaagse student zijn studie aan InHolland. Of begint een nieuwe studie en riskeert een langstudeerboete van 3.000 euro.

 

Samengevat, aan de vooravond van mijn stage heb ik al veel ervaring opgedaan. In dit tijdperk is netwerken het nieuwe solliciteren. De student anno 2012 onderscheidt zich van de honderden andere kandidaten door middel van een groot, kundig netwerk en een berg talenten.

 

De stagiaire anno 2012 is een groene stagiaire. De wereld verandert en ik doe mee. Om talent optimaal tot bloei te laten komen is water nodig. De waterval aan kennis binnen Experis kan zelfs het Keukenhof de barre arbeidswinter door helpen. Daarom heb ik voor Experis gekozen. Met trots vertel ik tegen ieder die het horen wil dat ik mijn stage periode mag volbrengen bij Experis. Ik waardeer het zeer dat ik de kans krijg mijn groene vingers te gebruiken. Graag geef ik jullie een vinger, met de hoop dat jullie mijn hele hand pakken.

 

Ik ben een stagiaire in dit tijdperk. Ik geef de spiegel. Ik zoek mijn talenten en ik bouw aan mijn netwerk. Aangenaam.

 

Linda van Laar

Stagiaire afdeling MarCom