Ik kijk als ik de tijd wil vinden, met enige regelmaat naar allerlei politiek debatten op de televisie. Niet omdat ik verstand heb van de meeste onderwerpen, maar vooral waarop de dames en heren elkaar met woorden te lijf gaan.

Gezellig met een glaasje en een bak pinda’s voor de buis. En wat ik vaak zie is vele malen leuker dan wat ik mij er van denk, voor te stellen.

En sinds gisterenavond zijn er nieuwe sterren aan de hemel verschenen die mijn “volksvermaak” naar een hoger niveau gaan tillen.

Ik weet als Blokje aan het woord komt dan kan ik de honden even uitlaten, als Klaasje D het woord krijgt begrijp ik het opeens weer en als de broer van Willy, Alexander zich van zijn zakenreisjes los kan maken dan haak ik af.

Ik verheug me altijd op de botsingen tussen de Rechts populisten en de links, zoekende rakkers. En allebei schijnen ze het beste met me voor te hebben!

Een beetje meer allochtonen die oververtegenwoordigd schijnen te zijn in de criminaliteit, een multiculturele integratie is mislukt is en Nederland schijnt ook nog eens vol te zijn. Smullen voor de Pluis. Wat hij noemt Taboe botsen, heerlijk.

En nu komt er nog een clubje bij: DENK. Prachtig. Gisterenavond zag ik twee heren en dame akte de préséance geven bij mijn virtuele vriend, en schijtert eerste klas: Broeder Mathijs.

En de toon werd gelijk door Moeder Overste Simons gezet. De columniste met de scherpe pen moet niet zeuren. Gewoon je mond dicht houden, alleen kijken en niks meer opschrijven. Kijk, dit zijn gedachten waar je wat mee kunt. Dan is de volgende stap om Jonkheer Kelder in te lijven een kwestie van dagen, schat ik in.

Het regent straks aan nieuwe one liners: klompentax, een beetje gekleurde is niet bang en krijgt altijd voorrang. En alle zebrapaden moeten geel worden.

Ik ben er klaar voor!

De toon geeft een waarheid glans. Taboes moeten schijnbaar te allen tijde besproken worden voor het grote publiek, en de gifbekers zijn tot aan de rand gevuld.

En terwijl de wachtgeld poppetjes over elkaar heen vallen wordt het hoongelach naar de achtergrond geduwd.

Politiek is voor de wereld draait door, voor Mister Music Beelen, het acht uur journaal, links en rechtse achterkamertjes met gedempt licht en voor Wethouders die zich niets aantrekken van het sentiment binnen hun samenleving.

Politiek is een ander woord voor smaak geworden. Een breed, gedragen visie is er niet en Overste Simons is op haar “pik” getrapt door het woord zwartjes en de bagger die zij over zich heen krijgt, omdat ze zo nodig de openheid op wil zoeken. Tja, stel je kwetsbaar op en de gekkies van deze wereld weten je te vinden, ik praat vanuit mijn ( schrijf) ervaringen.

Ik stel voor dat we terug in de tijd gaan!

De poster van een zijspan wordt vervangen door een statie portret van de Koning. De honden slapen niet meer op de banken maar in een houten hok, in de frisse buitenlucht en de televisie wordt voorzien van een geldautomaat waarin je een paar centjes kunt duwen om één van de drie zenders te zien. Loon komt uit een zakje en allochtonen zijn alleen geschikt voor de textiel industrie en de schoonmaak. De schoonheid van de een vrouw kun je aflezen aan de zwangerschappen en oude Indo’s gaan bij de Post Cheque en Girodienst als klerk aan de slag, want ze zijn heel goed in buigen!

En de Politiek loopt in het zwart, praat altijd met twee woorden en verteld altijd de waarheid.

Maar alle gekheid op een stokje. Dat we nog bestaan als land is een Gods ( wie dit ook mag zijn) wonder. Ik snap het heel en te vaak, niet meer. Start ups, beurzen, rente omhoog dan weer omlaag, pensioenen die verdwijnen en we knokken tegenwoordig met alles en iedereen omdat het voor mij een bedreiging schijnt te zijn.

Politiek. Eerst was het rechts, midden en links. Nu moet er ook nog minder wit bij. En straks nog afstammelingen van de Eskimo’s, de kleinkinderen van Jort en als sausje op het geheel- mannen en vrouwen met een balkje voor het gezicht omdat ze anoniem willen blijven.

Maar lachen wordt het.

Stilte! Silence, Stille, Silencio, Sessizlik. Gelukkig hebben ze in de kamer een multiculturele Voorzitter. Van alle talen, alle geloven en met een vaste hamerhand. Ze krijgt het druk, succes meiske. Oh pardon.