Als oud medewerker van de Postcheque en Girodienst weet ik aan den lijve wat het betekent om bij een Staatsbank te werken. De eed bij de aanstelling, een echte Directeur die het verdomde om in de rij te staan en de vrijdagavond borrel, omdat je zaterdag toch niet hoefde te werken.

Ik hoor de blonde dame van Radar roepen om een Staatsbank omwille van veiligheid en éénvoud, ondersteund door een geflipte acteur die mekkert.

Waarom ging de bank ook alweer in rook op. Waarom verloren duizenden mensen in stilte hun baan, na jaren van omscholingen voor een zekere toekomst?

Inderdaad, omdat het duur was, te traag, niet efficiënt en zo niet van deze tijd.

En nu willen sommigen aan de haal met de gedachte dat vroeger, ja vroeger het allemaal beter was omdat de Overheid een betrouwbare partner zou zijn en de SNS van dezelfde overheid is.

Dat is lachen.

Vroeger ja vroeger.

Toen Jan met een kater op het werk kwam, maar geduld werd. Waar Piet het met Marie deed in de telexkamer. Er een aparte parkeerplaats was voor de Ford Cortina van een baas. Waar de paternosterlift zorgde voor een bijzondere liftreis. En waar de Kerstpakketten nog echte kerstpakketten waren,  die later plaats maakten voor een donatie aan de kleine zwarte mensjes in hongerend Afrika.

En dan nu moet er een bank komen, geleidt door Moedertje Overheid.

Waar bestuurders niet uit de kas kunnen blijven, Bestuurders komen en Bestuurder gaan, er een commissie stiekem is en als ik Ome Maurice geloven mag: Geertje wellicht aan de macht komt, en ik als Postcheque en Girodienst Indo het kan schudden.

Ik zie het voor me.

Bankie Nationale, waar de Ponskaart zijn herintrede doet, elke vrijdag cheques uitgegeven worden aan de “armen” om te verzilveren, waar de gloednieuw en innovatieve draaideur voor menig bultje op een kopje gaat zorgen en elke medewerker een eigen kistje op het bureau krijgt, waar zijn gloednieuwe blauwe (Giro) balpen in kan. En met een potlood, met het gummetje erop.

 

 

Een Overheid die toestemming geeft voor een veilige Bank. Leuk voor Jeroen en Kabouter Bos, leuk voor de DNB Baas en hartstikke leuk voor Bankboeren waarvan iedereen dacht dat ze de zaak bedonderd hadden, en het dan waar blijkt te zijn!

Een brevet van onvermogen afgegeven door diegene, die zelf het brevet heeft.

En de Pluis is een vliegtuig! Matchfixing, het zal toch niet?