Jane Goodall sprak deze woorden uit, om u en mij te waarschuwen. Een 84 jarige die een groot deel van haar leven tussen de chimpansees heeft geleefd.

Ik hoop natuurlijk niet dat ze een apenfluisteraar geworden is, die de wereld wil laten inzien dat een kilo bananen per dag er voor zorgt dat je als chimpansee meneer elke chimpansee dame in een boom te grazen neemt. Nee, ik heb mevrouw Goodall hoog zitten, dus neem ik haar zwaaiende halve chimpansee vinger zeer serieus.

Haar woorden staan in schril contrast met ons Noord Koreaans Journaal wat ik met enige regelmaat bekijk. Schijnbaar gaat het slecht met de wereld maar daar hoort Nederland niet bij.

Wij zijn een welvarend volkje, voor zover het duurt.

Maar het is “ leuk “ om mee te maken dat de ogen van een inburgeraar, andere ogen zijn dan die van mij.

Na een bootreisje kom je in een omheind hok waar je zonder onze taal te spreken, onze cultuur te kennen – onderhanden wordt genomen door een rits aan gastvrije dienders, tolken en advocaten. Om daarna te wachten en te wachten op…..

Het volgende omheinde hok, om vandaar uit op transport gezet worden naar een toegewezen huis. Bijvoorbeeld vanuit Aleppo naar Oploo. Van Damascus naar Sint Anthonis. En je moet het allemaal maar begrijpen.

En aangezien wij een zelfredzaam volkje moeten zijn, krijg je als inburgeraar een uitkering van de gemeente, en 10.000 euro in the pocket die je vrij kunt besteden om te inburgeren.

Nou, ik kan u vertellen: het is een lucratieve handel. Iemand die de taal nauwelijks spreekt, begrijpt en alles lekker zelf mag uitzoeken is voor menigeen een pinautomaat. Beloftes, teleurstellingen, verkeerde keuzes en ga zo maar door. Maar we willen dat ze inburgeren op onze manier.

De inburgeraar begrijpt naar een tijdje de woorden van Oma Jane als geen ander. Onmacht en frustratie met een sausje intens verdriet, zorgt voor bijzonder, veelal onbegrepen gedrag.

En weet je wat zo mooi is. Zelfredzaamheid opleggen aan hen die niet kunnen weten hoe je er mee omgaat, ontslaat anderen van hun verantwoordelijkheden.

Je kunt schijnbaar heel veel leren van chimpansees en een Oma van 84. Ik ga een banaan eten met een biertje. Inderdaad, omdat ik al ben ingeburgerd, denk ik. Welkom…