Het zit er weer op! Ik vind het jaarlijks een verschrikking, die december maand met alle verplichtingen. Ik corrigeer: Ik heb sowieso moeite met verplichtingen in het algemeen. December is bij ons nog eens extra “heavy” door zes verjaardagen. Dan is het schijnbaar ook nog eens zo dat een flink aantal labiele en/of oude mensen uitgerekend in herfst en winter besluiten het bijltje erbij neer te leggen. Fijn als ze dat dan ook nog eens in december doen. Dat haalt altijd het vaak overdreven “merry merry ho ho ho-level” weer even naar beneden. Verplichte kerstborrels, kerstdiners, kerscadeautjes, kerstversiering, kerstavond,eerste kerstdag, tweede kerstdag en dan als klap op de vuurpijl: De verplichtingen rondom oud- en nieuw! Wat een horror maand!

In die sowieso al idiote laatste week van het jaar gaat de media het gehele afgelopen jaar dan ook nog eens dunnetjes over doen. Gezellig! Vindt men leuk schijnt het. De leukste momenten op NL1, de meest tragische gebeurtenissen op RTL, een opsomming van wie er allemaal het loodje heeft gelegd op SBS, de mooiste TV-momenten op Veronica en meer van dat soort in herhaling vallende en in mijn ogen zendtijd verslindende totale kolder.

De politici! Ook die passeren de revu. De foute beslissingen, de loze beloftes, de flaters, de uitblinkers, we sommen ze allemaal nog eens op. Alsof het ook maar iets veranderd en alsof de politici ook maar iets gaan leren van deze december-herhaling van hun trucs, stunts en loze beloften. Thanks but no thanks, ik zap even verder. Naar een ander kanaal…. Oh wacht, wat über-herlich, meer van dezelfde zooi. MTV dan maar? Oh…. een opsomming van de best scorende hits, die we het hele jaar al zo enorm vaak hebben gehoord waardoor ze juist tot de best scorende hits van het jaar horen. Toch? Dan blijft er nog een paar standaard decembermaand die-hards over: Sissi die Junge Kaiserin deel 1, 2 en 3, Home alone 1, Home alone 2… 3…4…. enzovoort.

De lijst zal vast ook al bestaan, maar ik skip alle programma’s en focus op de wat naar mijn mening de meest irritante reclames van het afgelopen jaar waren. En u weet het net als ik: Dat is niet zo’n moeilijk op te stellen lijst! Wat mij betreft met stip op één: Tena Lady! Een dame die verkondigt liever in haar broek of Tena pad te urineren dan te bus te missen…. Hoe kom je er op? Bedenk nu eens dat elke dame die een korte sprint trekt naar haar bus, tram, metro of trein haar urine ongedwongen laat gaan. Vervolgens gaat diezelfde dame naast je zitten, of erger nog: Ze heeft op de plek gezeten waar jij nu zit! Dan hebben we nog Robijn. Jawel, elke BNN-er gebruikt Robijn en ze laten allemaal zien hoe zij de was doen met Robijn. Gelukkig is het overgrote deel acteur of actrice, want 90% heeft een moeder, een schoonmoeder of een Poolse dame die praktisch de gehele huishouding voor hun doen. Ze zouden dan ook geen idee hebben hoe ze de wasmachine überhaupt aan zouden moeten zetten. Oeps… Ik doe het nu ook! Ik ben ook een december-lijst aan het maken. Niet doen Frank! Niet doen!

Maar goed het is weer achter de rug. We kunnen na de verplichte handjes te hebben geschud, de nodige knuffels, air-zoenen vergezeld van de allerbeste wensen te hebben uitgedeeld weer verder met ons leven. Langzaam komt Nederland weer in beweging. Zo meteen naar het werk om leuk iedereen de beste wensen over te dragen. Ik ga met mijn tijd me, ik ga het via “mail to all” doen, in een groeps sms en via een massa Whatsappje. Handig! Maar eerst even de was erin doen, zonder Robijn en zonder Poolse dame, moeder of schoonmoeder die het voor mij doet. Ik ben namelijk nog niet bekend genoeg en al helemaal niet rijk genoeg.

Happy new year!