Flink op onze donder gekregen. We hebben binnen de geheime dienst in de case Mohamed Boucharka, een jonge Marokkaanse timmerman, wel wat flaters begaan. Ten onrechte jaren in de gaten gehouden; heeft heel wat belastingcenten gekost. Gelukkig kunnen we het grootste deel van de schuld kunnen afschuiven op het Nederlands Forensisch Instituut.  Die collega ambtenarendienst had het DNA van hem verwisseld met een andere Marokkaanse verdachte.

De Nederlandse staat is nu in verlegenheid gebracht. De ‘verdachte’ is namelijk ten onrechte voor meerdere autokraken veroordeeld. Daarmee automatisch op ons netvlies gekomen en actief gevolgd op andere maatschappij-vijandige denkbeelden. Polsen bij z’n huis en moskee en daarbij direct even kennissen en vrienden in het onderzoek meegenomen. Geïnfiltreerd in zijn gemeenschap en diepgaande gesprekken gevoerd met andere autoriteiten om door middel van een lokauto hem en het andere boeventuig in zijn buurt, de definitieve nekslag te geven. Toen die lokauto uiteindelijk te verleidelijk bleek, hebben we hem alsnog van zijn bed laten lichten. De veroordeling in de volgende rechtszaak leek een zekerheidje.

Door het geklooi bij het NFI is nu aan het licht gekomen dat we het onderzoek met de nodige vooroordelen hebben uitgevoerd. Bleek dat we elke Marokkaan eigenlijk al bij voorbaat veroordeelde en van het volgen van de jongeren in die groep een sport maakten. Als overheidsdienst lijkt dat makkelijk scoren, zodat je zeer eenvoudig de bestede middelen kunt verdedigen. Bovendien helpt het als mijn baas zijn budget voor het komende jaar bij de minister in moet dienen. Die gelooft dan dus dat ie waar voor z’n geld krijgt.

Hoewel we de DNA snuivers bij moskeeën tijdelijk onklaar hebben, is er opdracht gekomen om ook bij andere instellingen deze te installeren om de schijn van focus op Marokkaanse jongeren te gaan vermijden. Naast vmbo-scholen worden dus ook bij scholen van hoger onderwijs plaatsing van DNA snuivers in het budget uitdrukkelijk meegenomen. Aangezien de door Mohamed ingediende schadevergoeding gekort is op ons budget, zullen we wel moeten bekijken bij welke van deze onderwijsinstellingen de verhouding tussen allochtonen en autochtonen het scheefst is. Zo blijft ons werk een kwestie van maken van keuzes. Er verandert dus gelukkig niets.