Nog geen 30 jaar geleden was Dubai niet meer dan een vissersstadje aan de rand van een woestijn. Nu is het een metropool waarin moderne architectuur, visies over de toekomst, welvaart en cultuur samen er voor zorgen dat deze stad voorop loopt in bijna alle  positieve mondiale ontwikkelingen. Al een aantal decenia hebben ze in de Verenigde Emiraten, waar Dubai tot behoort, door dat hun olie voorraden eindig zijn en zijn ze in een snel tempo overgeschakeld op andere inkomstenbronnen.

 

Financiële dienstverlening, een transport hub tussen Europa, Afrika en het Verre Oosten zijn speerpunten van de overheid. Het vliegveld is uitgebreid en kan inmiddels 75 miljoen passagiers per jaar verwerken. Toerisme is een tweede belangrijke tak van inkomsten en de afgelopen jaren zijn er tientallen super luxe hotels bijgekomen. Nu is het zelfs zo dat grote hotel ketens hun hoofdkwartier van Amerika verplaatsen naar Dubai om het daar de grootste groei zit. Op dit moment zijn er in Dubai meer hotels kamers dan waar dan ook ter wereld (op New York na).

De infrastructuur is hierop ook meteen helemaal op aangepast.  Een snel, schoon en betrouwbaar metronetwerk is aangelegd en de wegen zijn van super kwaliteit. De taxi’s zijn betrouwbaar en goedkoop en er zijn volop busverbindingen.

 

Maar ook Dubai heeft een stapje moeten terug doen door de crises. Het nieuwe opera gebouw gaat geen plaats meer bieden aan 2500 mensen, zoals initieel het plan was, maar nog maar aan 800. Maar het komt er wel en ik kan je verzekeren dat de beste zangers ter wereld snel gaan volgen! De grootste  winkelcentrums ter wereld, het hoogste gebouw ter wereld alles met visie en durf gebouwd. De kandidaatstelling voor de World Expo Host City voor 2020 gooit Dubai volgens mij erg hoge ogen. De eerste schatting is dat het organiseren ongeveer 3 miljard gaat kosten, maar dat daar wel 20 miljoen extra toeristen op af komen. 3 Miljard is net zo veel als wij met z’n allen recent  betaald hebben voor  de redding van SNS.

 

Volgende maand gaat het eerste en grootse zonne-energie park ter wereld open. Helemaal gericht op de energie voorziening van de toekomst. Dat is Visie!

 

Hoe kan het toch zijn dat alles wat wij in Nederland de afgelopen paar jaar als visie gehad hebben faliekant mislukt is. Voorbeelden helaas ten over, de Betuwe lijn waar bijna geen trein overeen rijdt. De hoge snelheidstrein waar al helemaal geen trein meer overeen rijdt. Windmolenparken waarbij er altijd wel weer iets of iemand ervoor kan zorgen dat ze er niet komen.  Uitbreiding van zonne-energie met een miniem potje geld van de overheid waar helemaal geen visie meer achter zit.  De topsectoren die werkelijk niemand kan benoemen. Hightechpark in Eindhoven, niet te snel rijden want je rijdt er binnen twee minuten voorbij! Kijk naar het toevoegen van 1 metrolijntje in Amsterdam, hoe lang zijn ze daar nu mee bezig? De verbreding van de A2 naar 2 * 5 banen is eindelijk klaar en nu mogen we er maar 100 kilometer per uur rijden! De 5de baan bij Schiphol op ongeveer 20 minuten taxiën van de terminals dat is wat wij bereiken in Nederland.  Met trost werd wel het plan gelanceerd om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen, totdat het misschien wel 4 Miljard zou gaan kosten en het plan de ijskast in kon. Jammer want we hebben meer betaald voor het redden van de ABNAMRO en wat hebben we daar nu voor terug gekregen?

Wij hebben mensen met visie, durf en trots nodig, die  niet alleen maar praten over visie maar het ook echt tonen.

 

Ga lekker op vakantie naar Dubai, maar vergeet niet een goed gevulde portemonnee mee te nemen wat goedkoop is het niet!