Soms heb je van die weken dat je opeens een aantal keren achter elkaar dezelfde boodschap hoort. Op de radio, in een boek, van mensen om je heen. Afgelopen week was er zo één. Ik denk dan meestal: “Is er soms iets dat ik moet weten?”. Deze week hoorde ik van drie verschillende vriendinnen deze bijna cliché bewering: “Je kunt nou eenmaal niet alles hebben”.

Mensen die mij een beetje beter kennen weten waarschijnlijk wel dat ik ga steigeren wanneer de gebiedende wijs tegen mij gebruikt wordt. Niet dat ik dat laat merken, want ik omzeil graag potentieel lastige discussies met mijn rustige glimlach. Maar van binnen, daar brand ik zowat door mijn stoppen en als de kust veilig is dan laat ik het vuur eruit, in de vorm van een monoloog in tiradestijl. Die ik dan afsluit met de volgende woorden: “Ik bepaal zelf nog wel wat wel en niet kan!”. Mijn eigen emotionele reactie terzijde vraag ik me vooral af wat het effect is van een dergelijke overtuiging. Dit alom bekende gedachtengoed roept een golf van vragen bij mij op: Is het überhaupt wel waar? Waar is dan het bewijs? Wie zegt dat je niet alles kunt hebben? Geldt het voor iedereen of zijn er ook mensen die wel alles hebben? Wat hebben zij dan anders gedaan om alles te verdienen, of werd het door het toeval bepaald? Wat is eigenlijk alles en kun je dat dan hebben? Welk effect heeft het wanneer je deze overtuiging voor waar aanneemt, of overneemt van anderen? Als je dit werkelijk gelooft, beperk je jezelf dan niet enorm? Of is het juist een geruststelling?

De afgelopen jaren heb ik me zo’n beetje gespecialiseerd in het onderzoeken en herkennen van de invloed van overtuigingen of gedachten op het leven van mensen (waaronder ikzelf). En als ik daarvan één ding geleerd heb dan is het wel dat wij de werkelijkheid ervaren zoals wij hem geloven. We zoeken min of meer onbewust bewijs bij datgene dat we geloven en daarom vinden wij bepaalde dingen ‘waar’ en andere dingen ‘niet waar’. Zo creëren we voor een groot deel onze eigen werkelijkheid. Om terug te komen op “Je kunt nou eenmaal niet alles hebben”; waarom zouden zoveel mensen dit als ‘waar’ hebben aangenomen? Er moet dan toch iets positiefs aan zijn? Het kan bijvoorbeeld prettig zijn en als veilig of rechtvaardig voelen dat niet alles perfect is. En dat andere mensen ook niet alles hebben. Dat kan een bepaalde rust en tevredenheid opleveren en dat is ook wel eens lekker. Aan de andere kant is het misschien ook wel een beangstigend idee dat je wel alles zou kunnen hebben. Want dat betekent misschien dat je aan de bak moet, risico’s zou moeten nemen, er dingen zouden veranderen, je tijdelijk het onzekere ingaat, of moet afzien. Om maar niet te zwijgen van de verantwoordelijkheid die je dan voor je eigen situatie zou dragen. Dus misschien is het wel gewoon een tè arelaxt idee, dat je alles kunt hebben en geloven mensen daarom maar liever dat dat niet zo is.

Wat ik uit eigen ervaring weet is dit: als ik niet op een X moment was gaan geloven dat ik alles zou kunnen hebben, in ieder geval op het gebied van de liefde, dan was ik nu vast en zeker niet met de liefde van mijn leven getrouwd. Maar was ik, angstaanjagend genoeg, ‘gesetteld voor less’, zoals je dat in prachtig Nederlands noemt. En wie weet met welke gevolgen… Ik ben dus heel blij dat ik anders ben gaan denken! Al denk ik niet dat ik ‘alles kan hebben’, want ‘alles’ vind ik eigenlijk niet zo heel belangrijk. Maar ik denk wel “ik ben het waard om gelukkig te zijn” en dat is een ‘waarheid’ die me al veel moois heeft gebracht. Waaronder het gevoel alles te hebben, alles dat ik belangrijk vind.

Ik ben naar aanleiding van deze column heel benieuwd hoe jij hierover denkt en nodig je dus van harte uit om te reageren!

Echt Waar?
Stem op deze column!
WiesGeluk

WiesGeluk

Ik ben Wies, geboren in 1976, getrouwd en moeder van 2 zoons. Sinds maart 2016 wonen we in Beieren. Ik ben psycholoog en schrijf columns over de dingen die ik hier zoal ervaar. Meestal anekdotisch en humoristisch van aard met hier en daar een vleugje kritiek of advies.

Meer Columns van mij - Website

Ik ben te vinden op:
FacebookLinkedIn