Onze aanstaande nieuwe Koning vindt protocol niet belangrijk. Hij wil graag dat mensen hem en zijn vrouw, de aanstaande Koningin, aanspreken zoals zij dat zelf het prettigst vinden. Dan voelt iedereen zich lekker op zijn gemak in hun aanwezigheid. Moderne opvattingen, een nieuwe wind zal door het Koningshuis gaan. Relax…

Mag ik dat jammer vinden?

Als klein meisje vond ik Koningen en Koninginnen toch wel heel erg magisch en prachtig. Ik zal nooit vergeten hoe ik, op vakantie in Spanje, de uitzending op TV gezien heb van het huwelijk van Prinses Diana met Prins Philip. Wat een sprookje.. De wereld leek heel even stil te staan om plaats te maken voor deze fabelachtige gebeurtenis. En alle rituelen en honneurs die erbij hoorden, vond ik  ongelooflijk mooi. Een droom speelde zich voor mijn ogen af. Natuurlijk, ik was een kind en naïef, had geen idee van het rollenspel dat er gespeeld werd en de invloeden die er politiek gezien omheen speelden, daar had ik al helemaal geen notie van. Maar het was heerlijk om meegevoerd te worden op de rivier van romantiek, al was het maar voor even. En ik had groot respect voor deze meneer en mevrouw, die hun leven in dienst stelden van een droom.

Op veel latere leeftijd zat ik weer voor de TV, deze keer om het huwelijk te bekijken van onze Prins Willem Alexander met zijn bruid Prinses Maxima. Weer ging er ontroering door mij heen, weer zag ik een sprookje werkelijkheid worden. Ik was inmiddels niet meer naïef, maar hield mijn babydochter in mijn armen met de wens dat zij later zo naïef zou mogen zijn nog te kunnen geloven in dergelijke sprookjes van Prinsen en Prinsessen.

Hoe teleurstellend dan nu het voornemen van Willem en Maxima. ‘Hee Willem, alles goed jonguh??!’ Tenenkrommend, werkelijk waar. Willem zakt in mijn ogen opnieuw af naar het niveau van Prins Pils, waar hij dankzij Maxima enigszins uitgeklommen leek te zijn.  Maken sommige mensen zich zorgen over de verloedering van de Nederlandse maatschappij, dan vond ik dat al terecht maar nu vind ik het uitermate terecht. Neem me niet kwalijk, maar het Koningshuis was zo’n beetje het laatste Nederlandse instituut waar men nog respect voor kon hebben. Maar dat hoeft dan nu ook niet meer. Als Willem en Max zo normaal willen zijn, dan moeten zij de bonus die ze jaarlijks toegestopt krijgen ook maar inleveren. Want al dat belastinggeld uitgeven aan een oh zo gewone meneer en mevrouw, in tijden waarin de verborgen armoede in Nederland hoogtij viert, dat vind ik toch echt een beetje dom.