Vandaag is het donderdag. De Pluis heeft een dag vrij. Nou ja vrij. Hij gaat al rokend en drinkend achter zijn oude computer het nodige de wereld insturen.

CC is in het Brabantse aan het werk, en ik ruim de rotzooi op. Die wij keer op keer uit genegenheid creëren.

Een bult afwas, kleren naast de wasmand en een tafel vol met smerige kopjes en glazen. Met twee overvolle asbakken, om een begin te maken voor het ingang zetten van de Kerst ellende c.q. Sissie dagen.

Ik lees in de krant dat de dames en heren uit Overloon met de meest exotische namen, er weer eens een zooitje van hebben gemaakt Een beetje drank kopen in de nabije dorpen, Brabanders lastig vallen en achter de poort het feestje gezellig voortzetten. En hoe gaat met het feestjes?

Als je de buren niks verteld krijg je gezeur. Dus wat gebeurt er? Spontane ontmoetingen tussen de diverse “gasten” die elkaar te lijf gaan met stokken, stenen en messen. Zo regel je de zaken!

De spontane ontmoetingen zijn gelukkig hartstikke Nederlands, geworden. Of je nu in Tilburg woont, een Grieks voetbal avondje bezoekt, in Overloon overnacht……..we matten wat af.

Ik zie de twee mannetjes nog staan bij de kassa, in een Brabantse Supermarkt. Je koopt omdat het in de aanbieding is, twee biertjes. En als as nieuwe Brabander maak je een blikje open, voordat je betaald. Want als het bier over de datum is kun je het weggooien. Je schreeuwt wat, andere mensen lopen weg om een goed heenkomen te zoeken en twee jochies lopen naar de kassa om onderweg uit spontaniteit, een meiske in de billen te knijpen. Die geeft een gil en ondergaat. Iedereen om de billenknijper heen fluistert en bevriest.

En wat is er nu internationaal aan de mens? Of je nu uit een veilig land schijnt te komen of dan weer niet. Ongeacht kleur religie, afkomst, opvoeding of leeftijd. Precies, de oren.

Dus één oor tussen duim en wijsvinger, gezellig door een draaideur heen met tussen de twee vingers nog steeds een oor, en vasthouden.

Het werkt, met een ander heertje wat ons ons volgt. Les 1 van de Indo inburgering: kopen, betalen en niet in dames billen knijpen.

Achter mij staat een opgewonden standje. Of al dit nodeloos geweld wel nodig was? Ik sta met mijn rug naar Moeder Theresa toe. Ik zucht diep, en draai mij om. Ook dat nog, een driedelig pratend pak met oranje schoenen. Heb ik weer.

De ferme Oranje leeuw is een oude leeuw, met kapsones geworden.

Ik betaal mijn pakje zware shag en zie de twee heren wegfietsen, met in mijn richting twee opgestoken wijsvingers. Die zijn al best ver met hun inburgering, schat ik in. Ik kijk nog een keer achterom, en zie mensen met elkaar fluisteren.

Zal vanavond CC tijdens ons dagelijks Coöp uitje vol in haar kont knijpen terwijl ik een blikje bier drink, Geloof me, die heeft allang afscheid genomen van mijn culturele achtergrond en gewoontes.

Ik rij op de terugweg langs Overloon en zie twee heren die allebei als achternaam: straatcoach hebben, gezellig keuvelen bij de bushalte. Het komt allemaal toch nog goed. Al dat nodeloos geweld ook? Pluis, foei.

PS: voor de Politie(k): na de 31e is Brabant, Pluis schoon. Excuus voor de eventuele ongemakken die ik veroorzaakt heb. Ben niet echt Nederlands meer, vandaar.