Ik schrik er toch best van, als ik zie hoe mensen met alcoholistische dranken omgaan.
Eerder deze week zag ik in een bericht van De Telegraaf voorbij komen dat de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland pleit voor het afschaffen van het alcoholverbod als controle onmogelijk is.
Zo’n bericht kon je verwachten aangezien op grote festivals amper controle is, ik vind dat bericht niet zo schokkend. Nee, waar ik het meest van schrok waren de reacties onder dit nieuwsbericht.
Waarvan veel vol met taal- en stijlfouten

‘Wat maakt die twee jaar nu uit?’
‘Wij dronken vroeger toch ook?’
‘Van mij mogen ze gewoon drinken, gewoon gezellig.’
‘De regering pakt alles van onze jeugd af!’

Deze reacties kwamen van volwassen mensen, sommige waren getrouwd, onlangs of al jaren. Een van hen stond met een kratje bier tussen zijn eigen foto’s en de rest kan je zelf wel invullen.
Vanuit mijn opvoeding heb ik meegekregen dat drank slecht voor mijn lichaam is, mijn ouders drinken zelf niet dus een beter voorbeeld kunnen ouders niet geven. Vind ik.
Laatst heb ik ook een boek gelezen over de gevolgen en wat voor schade het kan veroorzaken en ik ben daar best van geschrokken, aangezien ik zelf heel soms een biertje dronk in het plaatselijke poolcafe.
Of twee.
Maar niet meer dan dat eigenlijk, simpelweg omdat ik vrij zuinig ben op mijn lichaam en slecht tegen dat spul kan.
En ook omdat mijn wedstrijden er niet bepaald op vooruit gingen.

Ik moest hard lachen om de laatste reactie in mijn voorbeelden hierboven terwijl ik eigenlijk moet beseffen wat voor een simpele zielen er in dit land wonen.
Kan jij het je al voorstellen? Dat de overheid een (gezondheids)regel instelt om haar burgers gewoon eens lekker te pesten, omdat wij macht hebben en jullie lekker niet.
Ja Rutte, luister eens een keer naar je volk.
Wat maken die twee jaren nu uit? Inderdaad, laten we het gelijk verlagen tot elf jaar of zoiets want dan kunnen zij ook lekker meegenieten, toch? Het is zo zielig dat kinderen hun ouders zien met bier, wijn en noem maar op terwijl zij dat nog niet eens mogen hebben. Kan ik al geld overmaken op Giro 555?
Het brein van een mens is pas volledig volgroeit als hij/zij een jaar of 25 is.
Maar dat interesseert bijna niemand.

Je ontkomt ook niet aan de berichten van jongeren op facebook (als je jongeren op facebook hebt) dat ze er weer een goed weekend op hebben zitten, met een foto van een groepje met ieder een groot bierglas in hun handen.
Nu is dat het ergste nog niet.
Het meest bizarre wat ik tot nu heb gezien was een meisje van zestien jaar die had gezegd dat ze bijna niet meer onder ons was na een avond stappen.
En moeder had eronder gezet dat ze het maar ‘even rustig aan moet doen’
Dat lijkt mij inderdaad wel handig.

ik kijk er met mijn negentien jaar zo tegenaan, andere mensen vinden dat vreemd.
En met dit stukje bedoel ik niet dat iedereen ineens moet stoppen met drinken want ik neem er heel af en toe ook wel eens een, alleen dat mensen drinken de hemel in prijzen is ook weer overdreven.

In ieder geval kan ik van geluk spreken dat sommige mensen die er zo over denken zoals ik hierboven genoemd heb niet mijn ouders zijn.