Door je jaren heen heb ik als loonslaaf, en als zelfstandige zonder pensioen, de nodige baantjes mogen beleven. Ik zal u niet vermoeien met welke, maar na een aantal nodige overpeinzingen in combinatie met mijn over de datum afwijkingen, heb ik besloten om Wethouder te gaan worden.

Oké, ik ben een beetje te laat, aangezien de meeste Wethouders met twee vingers, en soms in gedachte één middel vinger, hun versje al hebben opgedreund richting hun almachtige. Dus richting de Heren Jez of All, Boeddha, Bagwan, Kim Hollander, de Koning, Jacky Chan, een Burgemeester of Jessica Klaver. Het maakt niet uit: een beetje flyeren, lang kletsen, volhouden en hatsaflats: de buit is binnen.

Nu is controle op wat deze Heren en Dames (gaan) doen, lastig. Feit is wel dat de Ambtenaren die rondom een Wethouders hun werkzaamheden doen, het geen ruk uitmaakt.

Met een frisse van 8 tot 5 moed, schreven ze vanuit het midden, plotseling naar bijvoorbeeld links. Werk is werk, basta. En doen, zonder moreel besef wat  gevraagd wordt. Leve de Koning, zal ik maar zeggen. Of leve de President, Dictator, Sjeik of Keizer!

Maar als Wethouder sta je, voor jouw idealen. Kijk maar naar Tjeerd Herrema, Partij van de Aftrek in Amsterdam. Lekker bellen als je op de pot zit, naar een vrouwelijk naaste. En in de tussentijd met je andere hand onder het genot van een kreuntje, aan het Multi Taske. Dan wordt een MeToo’tje voor Meneer, en een vieze onderbroek als Trofee. Die PVDA moet me toch een trofeeën-kast hebben! Tijd voor een Oudkerk museum.

Maar er zijn er meer, meer en meer. Wethouders bedoel ik, en dat mag wat kosten. Een paar Miljoentjes of zo, maar dan krijg je schijnbaar ook wat. Veel Groen linksers zijn nu het reddende en superieure VOC ras. Met af en toe toch een klein kleurtje ertussen, anders krijg je een DENK voor je kiezen.

Waarom geen persoonlijke verantwoordelijkheid dragen voor de genomen beslissingen? Ik zou het niet weten, als Burger.

Wat ik wel weet en lees, dat het Wethouderschap in het begin er één is van een serieuze noot. Maar naarmate de tijd vordert, het ene schandaal op het andere schandaal gestapeld wordt. En als je betrapt wordt: wachtgeld, een ander goed betaalde job en andere handjes schudden, voor een zoveel mogelijk verweg krant.

Ik wordt Wethouder, dit staat vast. 1000 Agenten erbij, en morgen weer niet. Roken en zuipen op kosten van de ander. Teambuildingsdagen in zonnige oorden en tussendoor proberen scheven schaatsen te gaan rijden zonder gevolgen. Waar je eigenlijk heel je leven wel last van zou moeten hebben!

Heerlijk, die zelfredzaamheid! Mark, I love you too. ( niet te verwisselen met een: Me……….dank U)