Auteur de Pluis

Eén voor allen, en allen voor één.

Ben ik gisteravond liggend aan het zappen, kom ik op het kanaal van Knevel en van de Brink terecht. Nu ben ik geen groot voorstander van geloof-televisie, maar ik bleef toch kijken. Er is een nieuwe beweging, de 4e musketier, waar 5000 mannen in delen van de wereld bij elkaar komen om te beleven, te zingen en te ravotten. Broederlijk, onder het oog van God.

Schieten wat carbid af, gooien een auto om, zingen, lezen, bidden, bestormen een heuvel, schreeuwen, joelen en soms stinken. En geen vrouw komt er aan te pas! Dat heeft het kleine ventje aan de televisietafel, wat de bedenker van het geheel is, slim aangepakt. Immers, de kerken worden leger. En op een manier als die van een 4e musketier, heeft een ieder veel plezier.

In hetzelfde televisie programma zit een dame aan tafel, die na de vertoonde videobeelden van een dag der mannen tuttig aangeeft dat ze zo aan haar twee jongens moeten denken. Dat gedrag.  En bij haar dochter is het heel anders! Ik begrijp nu gelijk waarom er op de dag der mannen, geen vrouwen mogen zijn.  Helder.

Maar terug naar een dag der mannen! Even los van het EO gevoel, wat ik toch niet heb, moet ik eerlijk bekennen dat mannen onder elkaar soms vreemde wezens zijn. Niemand zeurt over een boer laten, een stink shirt of een vette pens. Nee, mannen onder elkaar zijn het toppunt van geduld en verdraagzaamheid. Een eerlijk is eerlijk, de knaapjes die normaliter op zondag met de fietse naar de kerke trekken, hebben van mij een klein pluimpje gekregen. Ik begrijp dat ze zelfs af en toe een biertje met elkaar drinken, geweldig.

Dit moet navolging krijgen vanuit de samenleving. Al is het maar om een blazoen wat averij heeft opgelopen, enigszins op te kalefateren.

5000 homo’s gillend in een bos, 5000 moslims in een zaal die met elkaar zingen, ravotten onder het oog van ook een God, 5000 hooligans die auto’s omgooien en vuurwerk afschieten op de miljonairsfair ( het ravotten komt vanzelf) en 5000 bijstandstrekkers die een dagje het land besturen onder het genot van drankjes en minstens zovele hapjes.

Nu ben ik niet bang uitgevallen maar als ik in een bos rondloop, en uit het niets komen er 5000 idioten op mij af rennen, dan…………heb ik wellicht een probleem. Bidden helpt volgens mij dan ook niet.

Maar al met al is het idee om groepen mannen, mannen te kunnen laten zijn niet verkeerd. Een begin, dit dan weer wel. Dus Nederlands als wij zijn: de hele zooi door elkaar heen husselen. Godskinderen, homo’s, hooligans, bijstandstrekkers, etc. etc. alles door elkaar heen en het zingen, ravotten, zuipen, blowen kan beginnen.

En de vrouwen? Die laten we thuis. Nee, een dag der mannen is een dag der mannen. Kom op, moet lukken. En de mobiel blijft ook thuis want ook het kleinste sms’je  is verboden.

Mijn dochter is een pracht dochter die als het moet, vecht en spreekt als een vent. Mijn zoon is een echte  man die als het moet, schijt heeft aan de wereld. Ik heb een vriendin, de mooiste vriendin die als het moet zuipt als een bootsman en rookt als een ketter. En ik? Ik rook pijp, drink en ben een vrijdenker. Maar ben er voor alle drie als het moet, en zij voor mij.

Wij hebben met z’n vieren geen zaal nodig, geen god, hoeven geen auto’s om te gooien of carbid af te schieten. Welnee, wij kunnen gewoon ons zelf zijn. Wij zijn namelijk alle drie soms een beetje man, en soms een beetje vrouw. En dit weten wij van elkaar, zonder zingen en zonder het uit te spreken. De 4e musketier! Eigenlijk best een flut naam! Zijn ook wel flut kerels, doe maar niet.

 

De Pluis.