Een wisseling van de garde lijkt noodzakelijk

Nederland is in mineur na de uitschakeling van het Nederlands elftal tijdens het EK in Ukraine en Polen. Velen verwijten de spelers een te grote ego te hebben en niet bereid te willen werken voor elkaar. Zo schijnen er ook kleine opstootjes tussen de spelers te zijn, maar die worden vooralsnog  ontkend of weggedaan als onzin.

De grote sterren voorin waren even zwak als de achterhoede en wat de meeste mensen stoorden was het gebrek aan motivatie. Het Nederlands elftal leek leeg gespeeld na 30 minuten, wat  natuurlijk vreemd is voor goedgetrainde professionals, die wekelijks uitblinken bij hun clubs.

De schuldige in mijn ogen is niemand minder dan Bert Van Marwijk. Ik bleef me verbazen over zijn selectiebeleid. Hoe haal je het in je hoofd om een 18 jarige debutant die nauwelijks uit de Jupiler league is gekomen op te stellen tegen de toplanden van de wereld, terwijl je Urby Emmanuelson hebt die zich uitstekend heeft gemanifesteerd bij Ac Milan en die tevens ook uit de voeten kan in de linksbackpositie. Wat mij nog het meest verbaasde was het oproepen van Wilfred Bouma, die toch wel een aantal jaren over zijn top heen is voor zover hij die had.

In mijn ogen is Bert Van Marwijk de schuldige voor dit desastreuse Ek, maar de spelers hebben evenmin schuld. Hun lakse houding en vaak geïrriteerde uitdrukkingen leken erop dat er veel frustraties heersten in het team.  Bert Van Marwijk moet zich nu goed afvragen of hij dit Nederlands elftal op de rails kan krijgen. Wanneer dit niet lukt zal hij toch moeten vertrekken. Een goede opvolger zou Louis Van Gaal zijn. Van Gaal kan goed omgaan met jeugdige spelers en dat is waar het Nederlands elftal nu behoefte aan heeft.

In mijn ogen hoeft Bert Van Marwijk niet te vertrekken, maar hij moet zich wel afvragen of hij met deze groep nog enige progressie kan boeken. Ik denk dat een wisseling van de garde noodzakelijk is voor Nederland om enigszins weer aan te sluiten bij de top.