We eten allemaal wel eens een stukje vlees, kaas, een ei of drinken een beker melk. Sterker nog, dat doen we iedere dag meer dan eens en dan het liefst zonder daar al te veel bij na te denken en met een schoon geweten. Er moet niet te veel rotzooi in ons eten zitten,  het moet enigszins verantwoord geproduceerd worden en dan niet te duur zijn.
Om ons als consument hierin tevreden te stellen zijn er verschillende keurmerken in het leven geroepen. Producten met een dergelijk keurmerk zouden gezonder en van betere kwaliteit zijn en de dieren waarvan de producten afkomstig zijn zouden een beter leven hebben of hebben gehad.                                                                     

Binnen dit kader is ‘Biologisch’ een term die de meeste van ons wel kennen. Maar is biologisch wel altijd beter? Om een product biologisch te mogen noemen moet een agrarisch ondernemer, of dit nu een melkveehouder, kippenboer of teler is, zich aan tal van regels houden met betrekking tot bijvoorbeeld antibiotica gebruik, weidegang, grootte van de stallen en bestrijdingsmiddelen. Respect voor deze mensen want ze hebben over het algemeen het beste voor met hun dieren en met ons als consument.
Natuurlijk is het  beter voor ons consumenten als er zonder antibiotica in ons vlees of onze meld zit, want zeg nou zelf, antibiotica heb je nodig als je ziek bent en niet bij ieder ontbijt of diner. Daarnaast zou het handig zijn als antibiotica ook daadwerkelijk werkt als je ziek bent en het een keer echt nodig hebt en je niet resistent bent geworden door je dagelijkse voeding.

En dan de smaak. Of biologische producten beter smaken…..tja, over smaak valt te twisten maar het geeft in ieder geval een beter gevoel om ze te eten, wetende dat er minder rotzooi in zit.

En ‘last but not least’, nog even iets over de dieren, onze dieren, de dieren die we consumeren of die voor ons in Nederland produceren. Over het algemeen vinden we het prettig om te weten dat ze het goed, of in ieder geval iets beter dan standaard hebben. En dan bedoelen we vaak iets meer ruimte, geen pijn en zo nu en dan eens naar buiten. Dan kunnen we met een gerust geweten verder eten.
Zolang we die euro meer hebben betaald voor het stukje biologisch vlees wat vanavond op ons bord ligt, hebben we onze taak volbracht en dragen we bij aan een duurzamere maatschappij, toch?
Maar als we eens goed nadenken komen we misschien wel wat tegenstrijdigheden tegen. Minder antibiotica betekent bijvoorbeeld dat zieke dieren langer ziek blijven en dus langer pijn en/of ongemak ervaren. Nu is er niets mis met het aanspreken van het zelfgenezend vermogen van een dier en het is ook niet erg om een keer ziek te zijn maar we hebben deze dieren gefokt op bepaalde eigenschappen zodat ze ons van dienst kunnen zijn. Dit betekend dat ze vaak op fysiek gebied minder sterk zijn. Dit hebben we dus zelf bewerkstelligd en vervolgens zeggen we dat ze geen medicijnen krijgen als ze ziek zijn. Is dat, ondanks alle goede bedoelingen,  wel zo diervriendelijk?

 

Volgens Ghandi is het niveau van een beschaving af te lezen aan de manier waarop er voor de dieren gezorgd word.

Is Nederland daarmee plots een ontwikkelingsland?