In deze tegenwoordige tijd is het kennelijk noodzakelijk om alles op de planeet nauwkeurig en plechtig vast leggen met een digitale foto camera. 
Waar je voorheen met een redelijke digitale camera voor de dag kon komen is het nu wel anders. Want ja lieve mensen toen was er de “spiegelreflex camera” een verbetering van de kwaliteit foto’s maar een verslechting van het gedrag van de eigenaar. 

De ziekte koorts van het aanschaffen van zo’n spiegelreflex camera inlcusief alle toeters en bellen begon bij de 50plussers. Bewapend met 20lenzen en allerlei statieven ging men op pad om de Aarde voor eeuwig vast te leggen! Nu liepen deze mensen met buiktasje, sandalen en makkelijk afrits broek al langer rondt, en konden we deze toch al niet serieuz nemen dus viel het niet zo op..maar..net als met alle nieuwe dingen volgde de rest van consumerend Nederland al gauw.

anno 2012  is  iedere halve malloot in bezit van zo’n ding met lens! ja, ja de lens is belangrijk, want dan heb ik het niet over een normaal lensje, Nee nee.. een SuperStabel 2000XXL lens van 200cm lang! want stel je voor dat iemand anders een langere heeft! of laat je nu net die snorhaar van je vrouw missen..dat wilt toch niemand?..ik kan me de gevolgen niet in denken.

Los van alle mensen die fotografie als een serieuze hobby uitoefenen gaat het natuurlijk om het uiterlijk vertoon! Want kan iemand mij vertellen waarom men zich zelf publiekelijk lichamelijk in de knoop moet leggen om een beetje foto te maken?  mensen gaan tegenwoordig tijgerend over straat om de perfecte foto te maken. Ik kwam er laatst nog één tegen op de A16..dacht dat het een mobiele flits controle was..hij ging richting de tunnel maar is nooit aangekomen…Want laten we eerlijk zijn de meest gemaakte foto’s worden ergens digitaal weggezet en nooit meer bekeken,  of ze worden in zo’n kansloos foto album geplakt welke standaard iedere verjaardag rond gaat zodat iedereen weer met verplichte enthousiasme moet reageren.

Zo stond ik laatst in een dierentuin waar de zogeheten “bodemhaai” gevoerd zou worden. In rap tempo stonden er een groep mensen opgesteld als zijnde vuur peloton, bewapend met de meest geavanceerde camera apparatuur klaar om te schieten! Toen de haai met zijn rechter vin iets boven het water oppervlak uitkwam, volgde er een onophoudelijk vuur salvo van flitsen! lenzen werden tot op het water niveau ingezoomd en afgesteld!  Het arme dier ging direct terug naar de bodem en zal daar naar verwachting de aankomende honderd jaar blijven.

De meest mensen die overgaan op de dure aanschaf van een spiegelreflex camera achten zichzelf direct als professionele fotograaf. Deze overtuiging uit zich meestal in het starten van een website waar op alle mooie kiekjes staan en hun diensten als zo danig worden aangeboden. Gezien het gedrag van deze mensen is de afdeling fotografie een lachertje geworden en zullen de echte vak-fotografen een hoop werk mis lopen. 

De inspiratie om dit probleem onder worden te brengen kwam op mijn vakantie. Kijkend naar de zonsondergang op een mooi wit strand werd mijn beeld wederom verstoord door 4meter lange lens welke bestuurd werd door een in extase 40jarig man die zich waande als echte top fotograaf en het klaarblijkelijk nodig vond op iedere schelp op het strand maar eens te gaan fotograferen. Ik heb de man vriendelijk verzocht om weg te gaan waarop hij onverstandig weigerde..toen heb ik hem geadviseerd om eerst maar zijn ingewanden te gaan fotograferen waarna ik zo behulpzaam ben geweest om de 4meter lange camera lens rectaal bij hem in te brengen.

Begrijp me niet verkeerd maar waar is de grens? wanneer stoppen we met dit schapen gedrag? voorlopig gebruik ik gewoon mijn simpele camera die overigens perfect werkt zonder super lens en hoop ik dat de tijden veranderen.

JP Monster