Een schokkend bericht! Dat is het gevoel dat mij bekruipt wanneer ik onlangs in de krant lees dat een Britse wetenschapper claimt dat hij na onderzoek van een buitenaardse meteoriet het bewijs heeft gevonden dat aliens echt bestaan. Sterker nog, deze wetenschapper, een hoogleraar aan de universiteit van Cardiff, beweert dat met deze meteoriet is aangetoond dat ufo’s bestaan en dat de bron van het menselijke leven op aarde ergens in de ruimte ligt.

Wat een geweldig verhaal en wat mooi ook dat er mensen zijn die hier in kunnen geloven. Wat moet dat een verbreding van je horizon en een verrijking van je leven zijn. Of juist niet? Want hoewel mijn partner soms daadwerkelijk van een andere planeet lijkt te komen, staat het wat mij betreft erg ver van de werkelijkheid af. Verliezen deze mensen de werkelijkheid niet uit het oog? Hebben deze mensen wellicht last van een tunnelvisie die in één rechte lijn naar een plek ergens ver buiten onze atmosfeer leidt? Misschien zijn mensen die overtuigd zijn van buitenaards leven, dezelfde mensen die ook in de stellige overtuiging leefden dat de wereld eind 2012 zou vergaan. Dezelfde mensen die destijds voor de zekerheid aan het hamsteren zijn geslagen, al hun geldhebben opgemaakt en de laatste centjes hebben uitgegeven aan een knijpkat. Immers, geld had men toch niet meer nodig bij het vergaan van onze aardkloot (een knijpkat biedt bij een dergelijke gebeurtenis blijkbaar nog wel soelaas). Dat is toch, in ieder geval in tijd, een beperkt toekomstbeeld. Om dan nog maar te zwijgen over het gevoel waarmee je rond moet lopen als je zeker denkt te weten dat de aarde vergaat of als je overtuigd bent van het bestaan van ufo’s en buitenaardse wezens. Is dat misschien een vergelijkbaar gevoel als vlak voor de verdediging van je eindscriptie? Of brengt het een gevoel van opwinding teweeg dat je ook ervaart vlak voor het moment waarop je voor het eerst seks met iemand hebt? In het laatste geval ben ik overigens geneigd om toch in de denkbeelden van deze Britse wetenschapper mee te gaan.

Nogmaals, ik vind het schokkend. Schokkend én zorgwekkend dat deze hoogleraar van de universiteit van Cardiff (een universiteit die volgens Wikipedia op de ranglijst van ‘s werelds beste universiteiten als nummer 133 staat vermeld) ons wil laten geloven dat onze voorouders leefden op een planeet hier ver vandaan en waarschijnlijk, qua uiterlijk, gelijkenis vertoonden met E.T. en Alf. Hoewel ik om mij heen gelukkig geen mensen zie die gelijkenis vertonen met E.T. of Alf, ga ik toch even naar huis bellen en mijn zorg delen met het thuisfront……”phone home”.