Zonder arbeid geen eer. Een kreet uit de tijd van mijn Astrid en Obelix.

Ik ga u niet vermoeien met de avonturen van mijn vrienden, maar ik moest er aan denken toen ik vanmorgen las dat discriminatie op de arbeidsmarkt alleen kan verdwijnen als men zich invecht.

Mmmm, eens denken. 49,4% Van de allochtonen heeft betaald werk en 77,1 % van de autochtoon ook. Hier moet nog een robbertje worden gevochten volgens de G.I. Mark methode.

De banengroei zit voornamelijk in de toename van flexibele contracten. Die van…2 Keer een verlenging om hoppa, daarna met een prachtige worp eruit geknikkerd te worden. Ook een robbertje knokken waard!

Janssen kan, Mohammed is uit den Boze. Dus: mouwen omhoog en ook hier: vechten maar. Een heer die schreeuwt dat “ze” onze banen inpikken, loopt rood aan.

Nu zeggen de huidige cijfers al wat maar als ik van een afstandje kijk en lees, dan kan ik mij niet aan indruk onttrekken dat in de opvangkampen er ook menig intellectueel verplicht kampeert. Er ( nu nog anoniem) gemotiveerden jonge mensen daar rondlopen die zich te pletter vervelen, maar wellicht over een tijdje in een geaccordeerd recordtempo allerlei diploma’s gaan halen. Waarna ook zij de markt van Tante Tandem Jette en Oom ik zoek het uit Lodewijk gaan “bestormen”.

Dus nu moet Mohammed zich van Ome Mark invechten, en over een niet al te lange tijd ligt iedereen te rollebollen over straat voor die ene baan. Jan moet zich invechten, Marie ook, Yoesoeff nog steeds en straks ook nog kleurrijke pubers die blijkbaar door hun eigen motivatie en achterban achter de broek aan worden gezeten om diploma’s te gaan halen.

Dus is het discriminerende gedrag van de uitzendbranche niet meer overeind te houden, de druk wordt te groot. Ceo’s zullen in de toekomst kleurrijker gaan worden en de Politie moet kleur bekennen.

Dit kan dan ook betekenen; dat in de huidige situatie heren en dames die vinden dat ze te oud voor arbeidsmarkt zijn, ondanks alles minimaal hetzelfde willen blijven verdienen, weigeren om 30 kilometer te gaan reizen voor een andere baan en studeren op je 40e NOT done is………….de Dutch Mohammeds worden in the future.

Los van het feit dat er een hele generatie jonge mensen nu niet de kans krijgt om het lerend vermogen om te zetten in het meest hoog haalbare diploma, omdat wij nu eenmaal een minister van Onderwijs hebben die last heeft van haar schildklier ( begrijp ik: je voelt je ellendig en neemt dan de verkeerde beslissingen sinds een jaartje of tig ) en geflankeerd wordt door haar Dekker die een optreden in kletsshops en de wereld draait…….veel belangrijker vindt dan antwoorden op de vragen: waar moet ik naar toe en wat heb ik daarvoor nodig.

Dus de huidige arbeidsmarkt is het al voor veel werkgevers en (a.s.) nemers een poel van ellende, maar straks komen er goed afgestudeerde nieuwe kleurrijke figuren bij die de onderlinge rivaliteit zullen vergroten, en nog meer zullen vertroebelen.

En aangezien ik een heer in een zaaltje nog steeds hoor roepen: daar moet een piemel in……………denk ik dat hij toch gelijk krijgt. Alleen het woord moet zal niet nodig zijn, schat ik zo in. Dit zal namelijk uiteindelijk vanzelf gaan. Mensen worden namelijk verliefd op elkaar. Tja, en dan gaat veel vanzelf, weet ik uit eigen ervaring.

Maar natuurlijk begrijpt de Pluis, de zorgen die door de Burger en Politiek worden gescandeerd. Grensje open, grensje weer dicht. Bootje hier en bootje daar. Ik ben voor en ben weer tegen. Boefje dood en boefje weg. Bommetje hier en bommetje daar en een beetje bang, en dan weer niet.

Logisch toch. Wat onbekend is, voelt eng aan. En als we niets vragen, niets bieden groeit de onbekende behoefte en verzet.

Maar ik denk toch dat als Youp er over een tijdje niet meer is, er een Yoesoeff van het Hek zal opstaan. Dat het een kwestie van tijd is dat Mo de eerste Ceo, ook zijn zakken gaat vullen op Panama en achter het hekje komt te staan. En door Kinderen, er ook kinderen komen die ook last mogen hebben van of een schreeuwerd of van een klokkenspel.

Los van het invechten, geschreeuw, idioten die alles op willen blazen, een dronken Pool er voor zorgt dat een heel vliegveld plat moet en mijn pot zalf niet de grens over mocht van een douanier……..de arbeidsmarkt zal gaan verkleuren.

Dus aan de studie, in de trein, ik kan van alles en het interesseert me geen reet wat ik ga verdienen. Maar ik wil die baan, basta.

Anders, vechten? Heb ik van een zekere Mark geleerd! Wie dat was? Nou……………laat maar. Eerst maar vechten a.u.b. of s.v.p.