De Hagenezen gaat vandaag een hete dage tegemoet. Een Pro-Patria demonstratie, een zoektochtje naar van Aartsen die wellicht allang weer terug is naar de camping en de confrontatie aangaan met de gevestigde orde. Wat een ellende!

Als ik radicalisering bekijk vanuit een psychologische invalshoek, dan zou het volgens mij een stuk schelen als er een Overheidsbeleid komt om het gevoel van onrechtvaardigheid en verminderd zelfvertrouwen om te buigen voor een groot deel van onze samenleving. Dus meer voor het koppie en wat minder uit oogpunt van staatsveiligheid, wat dit ook mag betekenen.

De jonkies onder ons worden minder gevoelig voor (gewelddadige) radicalisering doormiddel van passend onderwijs en stageplaatsen. Dus meer vanuit de zorg en welzijn hoek. Want zij zijn namelijk volop bezig met de vorming van de eigen identiteit. Zeg maar: een aanbieding van een alternatief. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Een, wat is goed voor mij vraag weer kunnen stellen?

Em mijn idee wordt nu al zeer goed opgepakt!

InHolland gaat de radicalisering aanpakken. Ze hebben een training bedacht, wat een grootse gedachte is. De school die het frauderen met tentamens heeft uitgevonden en wat ongeoorloofde diploma’s uitdeelde om het blazoen wat op te krikken. Waar een zekere Jikkie van Giessen, oud Wethouder van cultuur uit Amsterdam, als Gestapo Marie de hele boel intimideerde en de school waar je Bestuurder heerlijk kon graaien. InHolland is still the place to be. Dat wordt lachen.

Een diploma bommetje onschadelijk maken, waar ze de rode en witte draadjes vast door elkaar heen hebben gehaald of het onbelangrijk vinden. En als good old Rita Verdonk toch bezig is met haar autobiografie te schrijven dan kunnen ze haar gelijk aannemen als nieuwe bestuurder. Want die heeft het nog steeds niet op hoofddoekjes, meen ik me te herinneren. Maar je hebt wel een diploma op zak, en kun je op zoek gaan naar een baantje bij Defensie die weer een paar centen heeft om op te maken. De cirkel is weer rond, wat is leren toch leuk!

Als je wilt weten of een samenleving vatbaar is voor radicalisering, wilt herkennen of een individu of groepering dreigt af te glijden dan moet je opletten of er sociale veranderingen plaatsvinden.

Dus Arian Propstra van de VVD is de wereldkampioene verkeerd inschatten. Door een misselijkmakende tweet de wereld in te sturen waardoor delen van de samenleving het zwaard wilde opheffen, is dus verkeerd. Maar gelukkig heeft zij haar vege lijf gered door te snel schrijven: ik ben gehackt, ik ben gehackt!

Een tip van de Pluis: effe met de ex collega bellen die ook te maken had met een tweetje voor een klein feestje. Ging niet helemaal goed maar die overigens wel een eigen bedrijfje is begonnen. En wat best goed loopt, heb ik gehoord. Maar het zijn geruchten. Dus bellen lady Propstra, en niks met een tweet dit is meer iets voor de kinderen.

Maar goed, we hebben iemand die dit allemaal in de gaten houdt, de Coördinator terrorisme bestrijding en veiligheid. Of de heer in kwestie op een zelfde wijze kijkt naar het beantwoorden van het vraagstuk radicalisering dan ik , weet ik niet zeker? Maar dat hij zich op knieën slaat van het lachen na het tweetje van Propstra en de InHolland training, dat moet haast wel. Code zwart, code zwart!

Verschillende soorten radicalisering, verschillende groepen met verschillende kenmerken eisen daarom elk een andere aanpak. Maar de vraag blijft: hoe kon het toch allemaal zover komen in Nederland?

Wellicht brengt het participatie gevoel een andere kijk op de radicale zaak. De lokale Overheid in mijn dorp heeft nog niet al het vertrouwen! Want als je als Wethouder de feestelijke opening mag verzorgen van de Kinderboerderij en ze is letterlijk de weg kwijt, dan zit het nog niet helemaal snor met de voorbereiding en het anticiperen op een signaal. De dame moet nog even op de InHolland training verschijnen om te “leren”. En Lisette van PvdA die gezellig loopt te mailen met de President van Amerika, kan ook niet signaleren die wil alleen maar afkijken. En dan moet ze eigenlijk ook weer bij InHolland zijn!

Zware Piet is de oplossing.

Voor pakjesavond is er duidelijkheid maar ik geef hem nu al. Zwart mag niet meer, afgesproken.

Dus dan weer eens met een hoofddoekje rondlopen, op klompen, met een blow in de mond en dan weer eens verkleed als zwerver. Als Paus, Kim Hollander of als Diender van de Wet. Als vuilnisman, uitzendmiep of ebola patiënt.

Incognito, om te ontdekken waar we van het pad af geraken. Alle debielen met een uitkering naar InHolland, en opleiden voor radicalisering-gluurders. My name is Piet, Piet Bond.  Shaken or………….

 

De Pluis

 

PS: Fluisterend zeg ik: m’n buurvrouw heeft de zus uit Zeeland op viste. Ze loopt in klederdracht, ik versta haar echt niet en ze heeft een dikke bult op buikhoogte. Het zal toch niet zo zijn hé. Joop gromde ook al. Actie!