Als lunch eet ik geen brood, maar (veel gezondere) havermoutmuffins. Hieronder het recept.

Benodigdheden (voor 12 stuks):

– Havermout (240 gram)

– Sojamelk (200 ml)

– 2 eieren

– Appel

– Banaan

– ½ reep pure chocolade (gezoet met rietsuiker)

– 2 tl kaneel

– Snuf zout

– Bakpoeder (8 gram)

– Pleisters

– Branddeken

Maal 240 gram havermout tot meel. Praktische tip: dat is 0,4363636364 pak. Zo hoef je niet af te wegen.

Gooi het bakpoeder erbij en meng. Hoe meer bakpoeder, hoe meer het deeg rijst. Ik gooide ooit 8 kilo bakpoeder in één muffin. Die gebruiken we nu als poef.

Breek 2 eieren en gooi die erbij.

Vis de stukjes eischaal uit het deeg.

Schil de appel en banaan en snijd deze in kleine stukjes. Slaak daarbij hoge kreten als een Japanse krijger en zwaai met je mes.

Plak pleisters op de wonden die het gevolg zijn van de vorige stap.

Breek de reep chocolade in tweeën. Snijd de ene helft in kleine stukjes en gooi die in het beslag. Eet de andere helft op. Zeg tegen je partner dat er een hele reep in zit.

Giet de sojamelk erbij. Gebruik bij voorkeur die met kokossmaak. Praktische tip: is deze sojamelk op, vervang die dan niet door shampoo met kokosgeur.

Gooi de kaneel erbij. Kaneel is giftig in hoge doses. Gebruik daarom twee theelepels. Tenzij je schoonmoeder* ook van de muffins eet. Gooi dan het hele potje erin.

Neem een snuif uit de zoutpot en snuit die uit boven het beslag. Nu weet je hoeveel een snuf zout is.

Meng het beslag met je handen (getver) of een keukenmachine.

Verwarm de oven voor tot 170 graden. Natuurlijk weet je niet hoe die werkt, dat weet niemand. Dus draai wat aan de knopjes tot er een leuk getal op het display komt.

Schep het beslag in zo’n ding met 12 muffinvormpjes. Smeer deze eerst licht in met olijf- kruip- of motorolie, zodat de muffins straks makkelijk uit de vormpjes glijden.

Bak de muffins in 30 minuten goudbruin. Waarom dit ‘goudbruin’ heet weet ik ook niet. Zolang ze niet verkoold zijn is het goed.

Gooi de waarschijnlijk verkoolde muffins weg en bestel de rest van de week lunch in de kantine op je werk. Wel zo lekker.

*Nee schat, het was maar een grapje. Je moeder is geweldig. Echt waar. Leg nu rustig mijn nieuwe spelcomputer weer terug.