Het is zondag 20.00 uur. Als voorproefje op ‘Vermoord in het buitenland’ wordt ik eerst verrast met een herhaling van John van den Heuvel die de tot dan toe ‘spoorloos verdwenen’ Turkse vrouwenhandelaar Saban Baran op gaat sporen. De man is echter al in februari 2015 door de Turkse rechtbank veroordeeld. Een klein regeltje tekst met deze mededeling had dus wel zo handig geweest. Je schrikt je als verhandelde prostitué toch compleet lam als je te horen krijgt dat dit monster alweer ontsnapt blijkt te zijn. Niet dus.

Vervolgens komt het kale hoofd van de misdaadverslaggever om 21.00 uur wederom vol in beeld. En op mijn 60 inch HD breedbeeldscherm is dat toch elke keer weer behoorlijk schrikken. Nu gaat hij een moord in het buitenland oplossen. Na een kwartier slap geouwehoer en het tot op het irritante af herhalen van beelden, begint de reclame. Mooi, kan ik eindelijk gaan plassen. Want door de spanning van de herhaalde jacht op Saban Baran staat mijn blaas bijna op ontploffen. Na de reclame krijg ik eerst een herhaling te zien van het gemekker wat ik voor de reclame ook al gezien heb. Waarschijnlijk denkt van den Heuvel dat het programma vooral bekeken wordt door seniele honderdjarigen en mensen met een ernstige beschadiging van het korte termijn geheugen.

Na een half uur weet ik nog steeds niet meer dan dat een Nederlander een aantal jaren geleden in Bolivia vermoord is, dat de dader gepakt is en een vrouwelijke opdrachtgeefster huisarrest heeft, maar nooit thuis is. Ik krijg wat beelden te zien van agrarische medewerkers met kapmessen, die niet toestaan dat van den Heuvel een perceel betreedt. Hierbij worden de kapmessen in beeld gebracht alsof het wapens zijn. De kale speurneus vermeldt nog even ‘terloops’ dat één van deze bloeddorstige mannen een kettingzaag bij heeft, waarmee hij, als ze niet oppassen, hun benen af gaat zagen. Dat deze mensen wellicht gewoon bezig zijn met hun dagelijks werk komt geen moment bij hem op. Misschien moeten ze wel een boom omzagen en dan is een kettingzaag best wel handig.

Het is weer reclame. En ja hoor, na de reclame wordt alles wat ik al tot vervelens toe meerdere malen voorbij heb zien komen herhaald. Niets wordt opgelost. Niemand wordt aangehouden, ondanks de belofte van Johnny dat hij dat persoonlijk wel even voor elkaar zou gaan boksen. Waar is Peter R. wanneer je hem nodig hebt? Had ik in ieder geval een alibi.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl